Čupava pita sa pekmezom je moj omiljeni obični kolač, a višnje su mi omiljeno voće u svim vrstama kolača, tako da sam napravila kombinaciju sastojaka baš po svom ukusu i desert kome ne mogu odoleti!
Iako su mnogi od vas isprobali Čupavu pitu sa pekmezom pa je i vama postala omiljena, ipak pišem i ovu varijantu budući da sam napravila minimalne izmene i u količini sastojaka a i u samim sastojcima. Ovo je jedan od najstarijih recepata na blogu i definitivno kolač koji sam pravila najviše puta, sa raznim vrstama džema i voća. Svaki put je bio neodoljiv i pojeo se u najkraćem mogućem roku!
Glavna karakteristika ovog testa jeste to da se ono ne mesi. Dovoljno je da se svi sastojci povežu mikserom (najpre vlažni, pa im se dodaju suvi) a onda se mrvičasto testo podeli na dva dela od kojih se jedan utapka u pleh a ostatak mrvica služi za posip. Da bi posip bio interesantniji i ukusniji, dodaju mu se orašasti plodovi: mleveni orasi, lešnici ili bademi.
S obzirom na to da višnje imaju pomalo prodoran kiselo/slatki ukus, ja sam danas odlučila da u posip dodam sirove samlevene bademe jer su prilično neutralnog ukusa i zaista su, u kombinaciji sa višnjama, odličan izbor.
Čupava pita koja se ne mesi
Testo:
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 manja jaja
200 g svinjske masti (ili 250 g maslaca)
500 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo
Dodatak za posip:
80 g mlevenih sirovih badema
30 g blanširanih listića badema
Nadev:
1 kg višanja bez koštice
300 g džema od višanja
1. U činiju staviti šećer, vanilin šećer, jaja i mast. Izmiksirati da se šećer otopi. Brašno pomešati sa praškom za pecivo. U umućene sastojke postepeno, iz dva puta, dodati brašno i miksirati tako da se smesa poveže, odnosno dobiju mrvice.
2. Pleh (30x35 cm) podmazati i posuti brašnom. U pleh sipati 2/3 mrvičaste smese pa je dobro rasporediti i utapkati kašikom ili rukama. Preko smese sipati džem koji ste prethodno ugrejali kako bi se lakše razmazao i kako ne bi podizao utapkanu smesu. Preko džema rasporediti oceđene višnje.
3. U ostatak mrvičaste smese staviti mlevene bademe i listiće badema pa sve dobro promešati. Zatim mrvice ravnomerno posuti preko višanja. Na kraju, rukama blago utisnuti mrvice kako bi se gornja površina kolača poravnala.
4. Kolač staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni oko 35 minuta. Sačekati da se dobro ohladi i stegne pa tek onda iseći i servirati.
Нема коментара:
Постави коментар