среда, 26. март 2025.

Pileći tortilja suvlaki


Recept za pileći tortilja suvlaki povezuje dve ideje: napraviti jelo koje je jednostavno (takoreći, fast food) a da je u isto vreme i zdravo. Bogato proteinima iz piletine i vitaminima iz povrća, dugo će vas držati sitim a veoma je ukusno i ako se servira hladno pa je pogodno i u situacijama kada vam je potreban ručak "za poneti".


Piletina koju sam koristila je, kao i mnogo puta do sada, od Perutnine Ptuj. Meso se pakuje specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom zahvaljujući kojoj mu je produžen rok trajanja a bez ikakvih dodataka i menjanja svojstava mesa. Dakle, pored toga što sam svaki put sigurna da je meso sveže, znam da je i kvalitetno jer je reč o piletini koja se proizvodi u Srbiji.




Pileći tortilja suvlaki


 Sastojci:

1 glavica ljubičastog luka
2 crvene šilja paprike
150 g narendanog edamera
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica korijandera
1 kašičica sušenog origana
pola kašičice kumina
pola kašičice belog luka u granulama
2 kašike limunovog soka
3 kašike maslinovog ulja
5 većih tortilja

Za tzatziki:
1 manji salatni krastavac
1 puna kašika mirođije
100 g grčkog jogurta
100 g kisele pavlake
kašika maslinovog ulja
kašika limunovog soka
kašičica soli
malo bibibera

Za krompir:
1 kg krompira
1 kašičica soli
1 kašičica slatke začinske paprike
1 kašičica origana
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašika palente

Priprema:

1. Pileći file iseći na sitnije kockice i posuti začinima. Dobro promešati da se meso sa svih strana obloži začinima. Luk i papriku iseckati na kockice. 
U tiganju zagrejati maslinovo ulje pa na ulju propržiti luk i papriku. Posle pet minuta, kada povrće omekša, izvaditi ga iz tiganja a na istoj masnoći propržiti piletinu. Piletinu pržiti deset minuta, uz češće mešanje, sve dok ne promeni boju i porumeni. Zatim je izvaditi iz tiganja i pomešati sa povrćem.

2. Krompir oguliti, oprati, posušiti i iseći na čamčiće. U većoj činiji pomešati sve začine i palentu, pa krompir staviti u činiju i promešati ga sa začinima. U pleh staviti kašiku masti, pa ga staviti u hladnu rernu a onda je uključiti na 180 stepeni. Kada se masnoća ugreje, u pleh poređati krompir i vratiti ga u rernu. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta. 

3. Priprema tzatzikija: krastavac narendati na krupnoj strani trenice. Pritisnuti ga kako bi izašao višak vode i dobro ocediti. Potom dodati grčki jogurt, pavlaku, maslinovo ulje, sok limuna, so, biber i iseckanu mirođiju. Dobro promešati.



4. Na tortilju staviti dve pune kašike tzatzikija. Preko njega staviti piletinu sa povrćem, pa narendani edamer. Spoljne krajeve tortilje preklopiti preko nadeva, pa uviti rolnicu. Spoj pričvrstiti čačkalicama. 
Na isti način uraditi i sa ostatkom tortilja i nadeva. 
Gril tiganj ugrejati i blago podmazati. Kada se ugreje, staviti rolnice da se ugreju sa svih strana dok lepo ne porumene. Prilikom okretanja, izvući čačkalice - tortilja paketić se neće otvoriti. 


Pileći tortilja suvlaki servirati odmah, uz začinjeni krompir i svežu salatu.





Ovaj recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj. 




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...