недеља, 2. април 2023.

Ovseni šargarepa kolač


Ovseni šargarepa kolač je jedan od onih najjednostavnijih kolača, za svaki dan, od sastojaka koje gotovo uvek imam u kući. Mikser nije potreban, već se svi sastojci pomešaju u jednoj činiji i izliju u pleh. Ne sadrži šećer ali on nije ni potreban s obzirom na to da je većina ovih sastojaka prirodno slatka: banana, šargarepa, urme i suve brusnice. Ukoliko ipak volite slađe kolače, možete u smesu dodati med ili kolač nakon pečenja posuti šećerom u prahu. 


Ovakvi kolači su vrlo praktični i da se ponesu na posao ili u školu, za užinu. Kompaktni su i mogu da stoje i na sobnoj temperaturi jer ne sadrže namirnice životinjskog porekla (jaja, mleko) pa su pogodni i za dane posta. 



Ovseni šargarepa kolač

 Sastojci:

150 g samlevenih ovsenih pahuljica 
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike suncokretovog semena
2 kašike susamovog semena
2 šargarepe
1 banana
100 g sušenih brusnica
50 g očišćenih sušenih urmi
200 ml soka od pomorandže

Priprema:

1. U suvom tiganju ispeći suncokretovo i susamovo seme. Dovoljno je oko minut, tek da semenke zamirišu i blago promene boju.


2. Brusnice i urme potopiti u toplu vodu da omekšaju. Šargarepu sitno narendati a bananu ispasirati viljuškom.


3. U činiji spojiti vlažne sastojke: pasiranu bananu, narendanu šargarepu, omekšale i oceđene brusnice, urme (možete ih prethodno iseckati ukoliko su krupne) i sok od pomorandže. Promešati pa dodati suve sastojke: samlevene ovsene pahuljice pomešane sa praškom za pecivo i pečene semenke. Ponovo sve dobro promešati.


4. Smesu sipati u manji pleh (20x20 cm) prethodno obložen pek papirom. Poravnati i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 25-30 minuta. 


5. Sačekati da se kolač malo prohladi pa ga iseći na kocke i servirati. 





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...