понедељак, 27. март 2023.

Prelivena pita sa piletinom i prazilukom

 

Prelivena pita sa piletinom i prazilukom je jedno od onih jela koje možete poslužiti za doručak, ručak ili večeru i svi koji je probaju sigurno će biti oduševljeni! Kako i ne bi kada ima odličan ukus zahvaljujući jednostavnim, dobro uklopljenim sastojcima koje svi vole: pileće meso, praziluk, jaja, pavlaka.


Pored toga što je veoma ukusna, ova pita ima još jednu prednost a tiče se njene pripreme: možete je pripremiti nekoliko sati ranije i ostaviti u frižideru da lepo upije preliv. Sutradan, preostaje samo da se pita ispeče. To je praktično naročito u situacijama kada pripremate slavlja i nemate mnogo vremena a potrebno vam je lepo predjelo. Ova pita je kec u rukavu upravo u tim danima. 


Za pitu sam koristila mleveno meso karabataka od Perutnine Ptuj, koje je za ovakav tip pita idealan izbor jer je posebno sočno, a fino samleveno i spakovano, tako da mi je prostalo samo da otpakujem i spremno je za korišćenje. Ovakvi komadi mesa se pakuju specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom koja omogućava da meso zadrži sva svoja kvalitativna svojstva i da ostane sveže tokom celog roka trajanja. Pri tom, ne menjaju se svojstva mesa a ono ima produženu trajnost. Naravno, kao što slogan kaže "Svi vole domaće", reč je o piletini koja je proizvedena u Srbiji.



Prelivena pita sa piletinom i prazilukom

Sastojci:

500 g kora za pite (oko 15 kora srednje debljine)
1 manji praziluk (250 g)
550 g mlevenog pilećeg mesa (karabatak) Perutnina Ptuj
1 kašičica soli
pola kašičice šarenog bibera
pola kašičice kurkume
30 ml maslinovog ulja

Za kvašenje kora:
100 ml maslinovog ulja
250 ml kisele vode

Za preliv:
5 manjih jaja 
200 g kisele pavlake (20%mm)
pola kašičice soli
susam

Priprema:

1. U dubljem tiganju zagrejati ulje pa na njemu propržiti sitno iseckan praziluk. Kada praziluk svene, u tiganj staviti mleveno meso i dinstati uz češće mešanje dok ne pobeli sa svih strana. Varjačom ga usitniti i dodati začine: so, biber i kurkumu. 



2. U jednoj činijici pomešati ulje i kiselu vodu. Tom tečnošću se kvase sve kore.
U drugoj činiji pomešati sastojke za preliv pite: jaja, pavlaku i so. 


3. Pleh za pečenje (28 cm) podmazati. Na dno pleha unakrst staviti 4 kore tako da je polovina svake kore na dnu, a druga polovina leži preko stranica pleha. Od tih krajeva će se na kraju napraviti punjeni rub pite. Sve kore poprskati tečnošću.


4. Sve preostale kore nagužvati kako bi stale u pleh, pokvasiti mešavinom ulja i vode pa na svaku drugu staviti po malo nadeva od mesa. Ostaviti malo nadeva za rub pite. 


5. Na vrh pite staviti dve poslednje kore koje se samo prskaju tečnošću, a na njihov rub rasporediti ostatak nadeva od mesa. Potom krajeve kora koji vise preko kalupa četkicom dobro premazati pa urolati preko nadeva. Ponovo ih dobro nakvasiti. 


6. Pitu iseći i u zareze pažljivo sipati preliv od jaja i pavlake, tako da prođe i na dno pite i dobro je natopi. Nema veze ako nadev "pliva" preko pite jer će ona sve to upiti kada odstoji. Pleh prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider na najmanje 2 sata a još bolje na duže - ja je obično napravim uveče pa tek ujutro pečem.


7. Nakon tog vremena, uključiti rernu da se greje na 180 stepeni. Rub pite posuti susamom, prekriti je alu folijom i staviti u zagrejanu rernu da se peče. Peći 30 minuta sa folijom a zatim otkriti i peći još 15 minuta da fino porumeni. 
Sačekati da se prohladi pa iseći i servirati.








Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...