понедељак, 24. април 2023.

Kokos maskarpone torta


Kokos maskarpone torta je jedna divna, kremasta torta sa pečenom korom i kremom koja se ne kuva, već se samo svi sastojci umute kako bi se povezali. Ukoliko volite kokos, sigurna sam da će vam se svideti. 


Mene je privukla jednostavnost recepta (prvenstveno mislim da običnu koru od jaja, putera i brašna) a onda i krema, jer ove sastojke povezane u ovakvu kombinaciju do sada nisam probala. Sledila sam recept iz nekog starog nemačkog časopisa i tako ću i zapisati, ali ima nekoliko stvari koje su podložne izmeni što sam i naglasila na kraju recepta. 


Sve u svemu, ovo je divna torta za neka manja druženja, jednostavno se priprema i može se napraviti i dva dana ranije jer stajanjem bude još ukusnija. 



Kokos maskarpone torta


Kora:

125 g putera
100 g šećera
4 jajeta
150 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanila ekstrakta
+
150 ml mleka

Krema:

200 ml slatke pavlake
250 g maskarponea
400 g kokosovog mleka iz konzerve (čvrsti deo)
120 g kokosovih ljuspica (za kolače)
100 g šećera u prahu
1 kesica (10 g) želatina u prahu

Dekoracija:

100 g slatke pavlake
50 g izmrvljenih listića badema
1 pomorandža
14-16 Giotto ili Raffaello kuglica


Priprema kore:

Šećer umutiti sa puterom. Dodati jedno po jedno jaje i dobro izmiksirati. Brašno pomešati sa praškom za pecivo pa umešati ručno u smesu a onda opet izmiksirati da bude glatko. 
Dno kalupa za pečenje (26 cm) obložiti podmazanim pek papirom. Usuti smesu u kalup, poravnati i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 170 stepeni, da se kora ispeče. Trebalo bi da je pečena za oko 25-30 minuta.
Pečenu koru izbockati štapićem i poprskati vrelim mlekom. Ostaviti je u kalupu da se u potpunosti ohladi.




Priprema kreme:

Najpre umutiti slatku pavlaku pa umućenoj pavlaci dodati ostale sastojke: čvrsti deo kokosovog mleka, maskarpone, kokosove ljuspice i šećer. 
Želatin staviti u šerpicu, dodati 5 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim ga ugrejati (pazite da ne proključa) pa odmah dodati u kremu i dobro izmiksirati.


 
Slaganje torte:

Koru staviti na tanjir za serviranje a oko nje postaviti obruč (mada, krema je prilično gusta i sve ovo možete raditi i bez obruča). Preko kore rasporediti kremu i zagladiti je. Staviti u frižider na nekoliko sati, da se torta rashladi i stegne.


Nakon tog vremena, skinuti obruč pa tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i posuti bademima. Zatim rasporediti Giotto kuglice i iseckane filete pomorandže.



Napomene:

• Koru sam natopila sa 150 ml vrelog mleka, ali sam mogla staviti bar još 50 ml mleka više. Ukoliko volite da je kora vlažnija, slobodno povećajte količinu mleka.

• Sledila sam originalni recept i stavila jednu kesicu želatina, ali imam utisak da bi krema bila sasvim dovoljno čvrsta i bez njega, tako da ću ga sledeći put izostaviti ili koristiti šlag-fiks. 










Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...