четвртак, 7. октобар 2021.

Venčići sa kulenom i sirom


Ponekad mi se desi da kupim isečeno suhomesnato ali se ne potroši u roku od dva, tri dana pa se vuče po frižideru. Kako ne volim da bacam hranu i uvek sve iskoristim, suhomesnate proizvode najčešće iskoristim kao nadev za pizzu, a sada sam htela nešto drugačije i nastali su ovi fini punjeni venčići.


S obzirom da testo sadrži svinjsku mast, baš su posebnog ukusa i meki su i sutradan. Ukoliko ne koristite mast, uvek možete upotrebiti maslac ili ulje. Ista je stvar i sa nedevom - zaista su odlični sa kulenom i preporučujem da ih najpre probate ovako ali su dobri i bez njega, odnosno samo sa sirom i maslacem.



Venčići sa kulenom i sirom

 Sastojci:

400 (+50) g brašna
20 g svežeg kvasca (pola kockice)
250 ml mleka
50 ml vode
50 g svinjske masti
1 kašičica šećera
2 ravne kašičice soli

100 g krem sira
50 g maslaca
100 g kulena

žumance, kašika mleka, semenke

Priprema:

• U činiju za mešenje sipati toplo mleko, po kašičicu šećera i brašna i izmrvljen kvasac pa dobro promešati i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira. Kada zapeni, dodati vodu, mast i so i promešati a onda postepeno dodati brašno i umesiti glatko testo. Možda neće biti potrebna sva količina brašna, testo mora ostati meko. Pokriti činiju i ostaviti je na toplom mestu oko 45 minuta da se testo udvostruči.



• Dok se testo podiže, pripremiti nadev. Kulen iseći na tanke kolute (ukoliko već nemate isečen) a sir pomešati sa omekšalim maslacem i malo posoliti.


• Naraslo testo staviti na podlogu posutu brašnom i podeliti na šest jednakih delova. Prvu lopticu rastanjiti pomoću oklagije i premazati je mešavinom sira i maslaca. 


• Poslagati kolutove kulena (ja sam stavila samo jedan red i to je dovoljno). Pa uviti u oblik rolnice.


• Krajeve rolnice uvrnuti ka suprotnim stranama - kao da cedite krpu pa ih spojiti, tako što ćete jedan kraj uvući u drugi i blago pritisnuti. Staviti venčić na pleh obložen peki papirom.


• Tako uraditi i sa ostalim delovima testa. Čistom krpom prekriti venčiće da se dižu u plehu još 15 minuta dok se rerna ne ugreje. Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni sa ventilatorom (ili 200 bez ventilacije).

Pre pečenja, venčiće premazati žumancetom umućenim sa kašikom mleka i posuti semenkama po želji. 

Peći oko 25 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu rumenu boju.






7 коментара:

  1. Draga Jeko,prefini vjenčići.Tako mekani,prozračni....ma savršeni.Inače,kuham tvoje recepte i sa coolke,a pratim te i ovdje.Nastavi tako i dalje,samo naprijed.Veliki pozdrav iz Našica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Suzana, baš mi je drago da isprobavaš i da si zadovoljna! Hvala ti na lepim rečima i na javljanju, veliki pozdrav! 💖

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман4. мај 2022. 15:31

    Evo ja upravo umesila, i deluje obecavajuce 😊 Javljam rezultat kasnije

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман19. јун 2022. 16:59

    Vencici su super! Pravim ih sad stalno 😊

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...