недеља, 23. мај 2021.

Punjene lignje iz rerne

 Jela iz rerne su vrlo praktična a to posebno važi kada su u pitanju ribe, lignje i plodovi mora jer se na taj način izbegne njihov prejak miris što je neizbežno kada se pripremaju prženjem. Još pre mesec dana sam kupila smrznutu lignju, jutros je brzinski odmrzla i odlučila da je ispečem u rerni ali da je prethodno napunim pirinčem koji veoma volim.


Punjene lignje iz rerne


Sastojci:

400 g lignje patagonica 
50 g pirinča (pola šolje od 200 ml)
1 kašičica suvog začina od povrća
pola kašičice belog luka u prahu
2 kašičice sitno iseckanog peršunovog lista 
maslinovo ulje

Za prilog:

3 veća krompira
veza blitve
3 čena belog luka
maslinovo ulje

Priprema:

Lignje odmrznuti, dobro ocediti od tečnosti koju će otpustiti i posušiti papirnim ubrusom.
Pirinač oprati i skuvati u dva puta većoj količini vode (200 ml). Zatim ga ocediti od suvišne vode, dodati začine i dobro promešati.
Lignje napuniti pripremljenim pirinčem pomoću kafene kašičice. Nema potrebe da se napune do vrha jer će pirinač dodatno nabubriti tokom pečenja.
Vatrostalnu posudu poprskati maslinovim uljem i poslagati lignje. Krakove lignje staviti u sredinu (druga varijanta je da se sitno iseckaju i dodaju u nadev od pirinča).


Peći u rerni na 180 stepeni oko pola sata dok jelo ne dobije rumenu boju. Tokom pečenja, lignje će otpustiti još vode, tako da je nema potrebe dodavati pre pečenja. Osim toga, smanjiće svoj volumen pa imajte u vidu da ova količina odgovara za dve osobe.


Za prilog poslužiti dalmatinsko varivo: krompir oguliti i iseckati na kockice pa staviti da se kuva. Pred kraj kuvanja u istu šerpu dodati blitvu i kada ona svene sve procediti. Šerpu posušiti i u nju sipati maslinovo ulje pa ga staviti na tihu vatru da se ugreje. Beli luk sitno iseckati i staviti ga na ugrejano ulje samo da blago požuti i pusti miris a onda dodati obareni krompir i blitvu i promešati da se obloži lukom i uljem sa svih strana. Posoliti i prilog je spreman!


Servirati toplo sa hladnim belim vinom.





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...