субота, 30. мај 2020.

Belgijski Vafli (Belgian Waffles)


Belgijski vafli su popularan i praktičan desert. Fini su dok su topli, tek izvađeni iz pekača, a dugo ostaju sveži pa su lepi i kada se ohlade. Mogu se servirati na najjednostavniji način i samo posuti šećerom u prahu, a s druge strane, ako želite da im obogatite i izgled i ukus, mogu se preliti čokoladom ili voćnim umacima.



Dugo sam mislila da su vafli samo "ušminkani" bakini kolači koji su bili neizostavni deo detinjstva većine nas sa ovih prostora. Međutim, razlike u testu a samim tim i u ukusu, ipak ima. Za razliku od bakinih kolača koji su čvršći, poput keksa, vafli su spolja blago hrskavi a unutrašnost im je meka i penasta. O mirisu, da ne govorim! Kada ih budete pravili, kuća će vam dva dana predivno mirisati, na vanilu i puter. 
  

Belgijski Vafli (Belgian Waffles)

Sastojci:

2 jajeta
2 kašike šećera
2 kesice vanilin šećera
90 g otopljenog putera
500 ml mleka
250 g brašna (ukoliko volite da su vafli čvršći, dodajte još 50 g)
1 puna kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli



Priprema:

1. Razdvojiti belanca i žumanca pa belanca uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera umutiti u čvrst sneg.
2. U drugoj činiji umutiti žumanca, mleko i istopljeni puter pa toj smesi postepeno dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
3. Tu smesu postepeno, iz nekoliko puta, dodati u umućena belanca. Posle svakog dodavanja, polako promešati špatulom, prevrćući smesu kako bi u njoj ostalo vazduha i na taj način i vafli posle bili meki i vazdušasti.
4. Uključiti aparat za pečenje da se ugreje. Kada se uključi zelena lampica, četkicom naneti malo otopljenog maslaca na ploču za pečenje (ovo nije neophodno jer se, zbog količine masnoće koju testo sadrži, vafli neće lepiti).
5. Stavljati po 3-4 kašike smese, blago je kašikom rasporediti preko površine za pečenje pa peći maksimalno 4 minute. Ukoliko volite da su vafli rešiji, možete peći i malo duže. 
6. Od ove mere dobije se oko 15 standardnih četvrtastih vafli.



Vafli su meki i posle dva dana, naravno, ako uspete da ih sačuvate toliko dugo. Servirati ih posute šećerom u prahu ili ih preliti otopljenom čokoladom i šlagom. Meni su najbolji sa džemom od kajsija :)





5 коментара:

  1. Ne preporucujem uopste da se prave po ovom receptu.Zalosno na utroseno vreme i sastojke.Testo je kao za palacinke.Velika kolicina mleka naspram brasna.I pored dodavanja brasna,nije uspelo da se izvede koliko toliko iole mesto slicno belgijskim w.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Žao mi je što niste zadovoljni i čudi me da i pored dodavanja brašna niste dobili ono što ste očekivali. Kao što sam u receptu napisala, smesa jeste ređa jer se od takvog testa dobija lagana, penasta struktura a u protivnom, vafli budu čvršći.
      Lep pozdrav!

      Избриши
  2. ni meni nije uspela prva, dodsla sam brasna i bile su odlicne

    ОдговориИзбриши
  3. Jeko,meni su tvoji recepti uvek 100%tacni...

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...