уторак, 14. април 2020.

Torta Kilimandžaro



Kilimandžaro je torta laganog ukusa i vrlo zanimljivog okruglog oblika koji podseća na planinu, pa otuda i ovaj interesantan naziv. Pravi se od jednostavnih sastojaka i priprema nije komplikovana. Krema se ne kuva, već se samo umuti, tako da je potrebno samo ispeći koru, napuniti je kremom i sačekati da se torta dobro rashladi. 



Pravila sam je više puta i najviše je volim sa breskvama ili ananasom iz kompota. Ali, u obzir može doći bilo koje drugo voće ne samo iz kompota već i sveže, na primer jagode čija je sezona upravo počela. 





Torta Kilimandžaro

Sastojci:

• Za koru:

5 krupnijih jaja
150 g šećera
50 g maslaca
100 g brašna
30 g gustina
30 g kakaoa
1 kesica praška za pecivo (10 g)

• Za kremu:
     
500 ml slatke pavlake
100 g krem sira
60 g šećera u prahu
10 g želatina u prahu
400 g bresaka iz kompota (ili nekog drugog voća)

• Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

• Priprema kore:

Razdvojiti belanca i žumanca. 
Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
U drugoj činiji umutiti žumanca sa omekšalim maslacem i odložiti mikser. 
U žumanca ručno umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaom i gustinom a onda u to postepeno dodati umućen sneg od belanaca. Polako mešati, prevrćući smesu.
Dno okruglog kalupa za pečenje (dimenzija 26 cm) obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. Sipati umućenu smesu u kalup i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (bez ventilatora) oko 20 minuta. Najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. Čačkalicom probosti koru pa ako je suva, izvaditi koru iz rerne i ostaviti je da se u potpunosti ohladi.
Pečenu koru horizontalno preseći na dva dela. Jedan deo ostaje ceo, za podlogu a drugi deo iseći na 16 delova - kao kada se seče testo za kiflice :) 




• Priprema kreme:

Želatin sipati u šerpicu, preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.
U činiju sipati slatku pavlaku i umutiti je sa šećerom u prahu. Ukoliko koristite mlečnu slatku pavlaku, pazite da je ne premutite. 
Nabubreli želatin staviti na tihu vatru da se otopi (pazite, ne sme da proključa!). Zatim ga usuti u umućenu slatku pavlaku, dodati krem sir i dobro izmiksirati.
U umućenu kremu dodati breskve koje ste iseckali na kockice a nekoliko polovina bresaka ostaviti sa strane za ukrašavanje torte.



• Slaganje torte:

Veću činiju obložiti streč folijom ili iseći kesu za zamrzavanje pa je prilepiti za činiju. Uz stranice činije rasporediti delove isečene kore, tako da vrhovi budu okrenuti ka dnu činije. 
Na to usuti kremu a onda je zatvoriti drugom korom. 
Ukoliko volite da je kora vlažna, možete je poprskati sokom iz kompota. 
Pokriti činiju i ostaviti je u frižideru da se torta dobro rashladi (najmanje 6 sati).



• Nakon tog vremena, odrezati višak gornje kore (ako ga ima, a ako je činija šira neće biti potrebe za tim). Na činiju staviti tanjir na kome ćete servirati tortu, okrenuti naopačke i istresti je na tanjir iz činije. 
Preko torte preliti čokoladnu glazuru, ukrasiti ostatkom bresaka i servirati. 
Ukoliko tako više volite, umesto glazure torta se može posuti šećerom u prahu. 




Pogledajte video recept na Youtube kanalu:


Uz minimalne izmene, izvor recepta, klik.



Evo kako su moji Snegovi Kilimandžara izgledali kada sam ih prvi put napravila, pre skoro deset godina :)


2 коментара:

  1. Одговори
    1. Jasna, nekoliko žena na IG me je isto pitalo, izvinjavam se ako je bilo nejasno. Upravo sad sam malo detaljnije objasnila taj postupak.
      Lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...