среда, 29. април 2020.

Čokoladni mileram tart



Posle recepta za Mileram tart koji je sav nežan, lagan i voćkast, morala sam napraviti i njegovu jaču, čokoladnu verziju. Markantnijeg ukusa, ali podjednako neodoljiv i kremast. Sve je isto kao i u prethodnom receptu, osim što je deo brašna u podlozi zamenjen kakaom a za kremu se umesto pudinga od vanile koristi puding od čokolade. 


Ukoliko volite ukus milerama u kolačima i uživate u kremastim desertima, pogledajte i ove recepte:


Čokoladni mileram tart

Sastojci:

• Za podlogu:

150 g brašna
50 g kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
50 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
1 puna kašika kisele pavlake
50 g maslaca

• Za nadev:

300 ml mleka
80 g šećera
1 kesica praška za puding od čokolade (45 g)
400 ml milerama (ili masnije kisele pavlake)



Priprema podloge:

U činiji za mešenje, brašno i kakao prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Jaje razmutiti sa pavlakom pa dodati u brašno a onda i maslac iseckan na listiće i umesiti testo. Ukoliko je testo tvrđe (može zavisiti i od brašna), dodati 2-3 kašike hladne vode. 
Pek papir iseći na dimenzije malo veće od kalupa za pečenje u kojem će se tart peći (26 cm). Testo pomoću oklagije razvući na pek papiru, obrezati krajeve ako su nejednaki i zajedno sa papirom staviti ga u kalup. Izbockati ga viljuškom i ostaviti u frižideru da se hladi dok se pripema nadev.

Priprema nadeva:

U šerpu sipati mleko i šećer i staviti na vatru srednje jačine. Od te količine odvojiti polovinu hladnog mleka i u njemu razmutiti prašak za puding. Kada mleko počne da vri, usuti razmućeni puding i uz stalno mešanje kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah u vruće staviti mileram, dobro promešati da nema grudvica a onda sve usuti preko pripremljene rashlađene podloge.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na donjoj rešetki maksimalno pola sata na 170 stepeni. 
Možda će, zbog tamne kore, biti teže da procenite da li je testo porumenelo i baš zato vodite računa da ne zagori.


Servirati dobro rashlađeno, posuto kakaom ili uz ulupanu slatku pavlaku.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...