петак, 24. април 2020.

Mileram tart


Na blogu već postoje recepti za Mileram tortu i Mileram kockice ali znam da mnogi čitaoci vole kada na jednom mestu postoje mere za manju količinu da ne moraju da preračunavaju i baš zbog toga pišem recept. Može se desiti da neko odustane od pravljenja torte jer je prilično velika i u tom slučaju je forma tarta zaista fino rešenje. Imate utisak da ćete sve završiti brže i jednostavnije.
Tart nije toliko veliki i sa podlogom odnosno korom se lakše barata jer su stranice niže u odnosu na tortu pa je i to razlog više da se ovaj kolač isproba.


Pogledajte i preostala dva recepta (između ostalog i zato što u okviru njih postoje i slike pripreme):
Mileram torta - klik 
Mileram kockice - klik 


   
Mileram tart 

Sastojci:

• Za podlogu:

200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake (35 g)
50 g maslaca

• Za nadev:

300 ml mleka
80 g šećera
1 kesica praška za puding od vanile (45 g)
400 ml milerama (ili masnije kisele pavlake)

• Za voćni fil:

350 g crvenog bobičastog voća 
4 kašike šećera
1 kesica praška za puding od vanile 


Priprema podloge:

U činiji za mešenje, brašno pomešati sa praškom za pecivo. Jaje razmutiti sa pavlakom pa dodati u brašno. Dodati i maslac i umesiti testo. Ukoliko je testo tvrđe (može zavisiti i od brašna), dodati 2-3 kašike hladne vode. 
Pek papir iseći na dimenzije malo veće od kalupa za pečenje u kojem će se tart peći (26 cm). Testo pomoću oklagije razvući na pek papiru, obrezati krajeve ako su nejednaki i zajedno sa papirom staviti ga u kalup. Izbockati ga viljuškom i ostaviti u frižideru da se hladi dok se pripema nadev.

Priprema nadeva:

U šerpu sipati mleko i šećer i staviti na vatru srednje jačine. Od te količine odvojiti polovinu hladnog mleka i u njemu razmutiti prašak za puding. Kada mleko počne da vri, usuti razmućeni puding i uz stalno mešanje kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah u vruće staviti mileram, dobro promešati da nema grudvica a onda sve usuti preko pripremljene rashlađene podloge.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na donjoj rešetki oko pola sata na 170 stepeni. Pečeno je kada stranice promene boju i porumene.

Priprema voćnog fila:

Dok se tart peče, pripremiti voćni fil. Odvojiti sok koji je voće otpustilo i u njemu razmutiti prašak za puding. Voće zajedno sa šećerom sipati u šerpicu i staviti da provri. Usitniti ga štapnim mikserom - ovo nije obavezan korak, možete ostaviti komadiće voća ukoliko tako volite. Kada provri, usuti razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne.
Vruć voćni fil sipati preko vrućeg pečenog tarta pa ostaviti da se dobro rashladi pre serviranja.








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...