четвртак, 5. септембар 2019.

Mileram kockice


Iako je recept za ove kockice veoma sličan receptu za Mileram tortu koju sam već objavila, odlučila sam da ipak napišem i ovaj, budući da su sastojci za koru različiti. Osim toga, često ih pravim kao "pomoćni" kolač uz rođendansku tortu. Kao što sam već pisala, mnogo volim čokoladne torte bogate orašastim plodovima i takve najčešće i pravim. Međutim, ukoliko je slavlje za više ljudi, poput dečijeg rođendana, zgodno je imati još neki slatkiš, potpuno drugačiji, laganiji i ove Mileram kockice su moj najčešći izbor. Isečem ih nekoliko sati pre serviranja i poslažem u kutiju, pa kada dođu gosti imam više vremena za druženje a kada dođe vreme za desert, ostaje samo da ih serviram na tanjiriće jer su već isečene. 





Mileram kockice

Sastojci:

• Testo:

200 g brašna 
prstohvat soli
1 ravna kašičica praška za pecivo
2 kašike šećera u prahu
3 žumanca
2 kašike kisele pavlake
100 g maslaca

• Krema:

500 ml mleka
150 g šećera
2 kesice praška za puding od vanile (2x40 g)
800 g milerama

• Voćni preliv:

500 g zamrznutog crvenog voća (višnje, maline, jagode)
3 kašike šećera
2 dl soka koji voće otpusti nakon odmrzavanja
1 kesica praška za puding (vanila ili malina)
1 kašika gustina (kukuruznog skroba)



Priprema:

Priprema testa:

Brašno prosejati u činiju za mešenje, zajedno sa praškom za pecivo. Dodati so i šećer u prahu. Posebno izmešati žumanca sa kiselom pavlakom pa ih dodati u činiju. Na kraju staviti maslac iseckan na listiće i umesiti glatko testo. Rastanjiti ga u oblik diska, kako bi se brže rashladilo, umotati u streč foliju ili u kesu za zamrzavanje i ostaviti u frižider da se hladi najmanje pola sata, a može i duže.
Ohlađeno testo na pobrašnjenoj podlozi rastanjiti pomoću oklagije. Namotati ga na oklagiju i prebaciti u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom.
Pleh je dimenzija 35x20 cm.


Priprema kreme:

400 ml mleka sipati u šerpu, zajedno sa šećerom. U preostalih 100 ml hladnog mleka razmutiti prašak za puding. Kada mleko u šerpi počne da vri, dodati razmućenu smesu za puding i uz stalno mešanje skuvati puding na uobičajen način, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i odmah, u vruć puding dodati mileram. Dobro promešati da se razbiju eventualne grudvice. 
Smesu odmah preliti preko testa u plehu i kolač staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, oko pola sata. 
Kada površina kolača dobije finu rumeno žutu boju, pečen je. 


Priprema voćnog preliva:

Voće odmrznuti i ocediti od soka koji će otpustiti. Ukoliko se ispostavi da nemate dovoljno soka, možete dodati neki drugi - može poslužiti i običan domaći sirup od višanja koji se razmuti u vodi. Kada ocedite voće, izmiksirajte ga u blenderu ili pomoću štapnog miksera. 
Voće zajedno sa šećerom staviti u šerpu pa na vatru srednje jačine, a u soku razmutiti prašak za puding i gustin. Kada voće počne da vri, u njega uliti razmućeni puding i kuvati uz mešanje oko 3 minute, odnosno dok ne počne da se zgušnjava.
Vruć voćni preliv odmah staviti preko vrućeg kolača i ostaviti najpre na sobnoj temperaturi da se rashladi a onda i u frižideru, najmanje 7-8 sati kako bi mogao da se dobro stegne i lakše seče.
Nakon tog vremena, iseći na kocke ili štangle i ukrasiti umućenim krem šlagom ili slatkom pavlakom.


Kada je u pitanju vrsta voća koje se koristi za preliv, možete koristiti zaista razno voće: maline, višnje, jagode, miks šumskog voća pa čak i breskve ili ananas iz kompota (ujedno imate i sok iz kompota :) 


Ukoliko planiram da ranije isečem kolač a tek kasnije serviram, onda štangle prvo stavim u veliku kutiju pa u njoj završim ukrašavanje:





2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...