петак, 13. септембар 2019.

Prhka pita sa šljivama



Pite sa podlogom od prhkog testa su desert koji rado pripremam i to iz više razloga. Jednostavno se prave, nije potrebno mnogo sastojaka i što duže stoje, sve su ukusnije. Pripremu olakšava i to što se testo može umesiti i nekoliko sati ranije, pa čak i čitav dan, tako da samo preostaje da se naknadno dovrši nadev i kolač ispeče. 



U ovom periodu godine ima mnogo lepog svežeg voća i šteta je ne napraviti bar jednu pitu sa njim. Moj najčešći izbor su šljive, koje obožavam i sveže i u kolačima. Ova prhka pita je i ukusna a i dekorativna, zbog interesantnog načina na koji se šljive slažu, u krug. 


Prhka pita sa šljivama

Sastojci:

• Za prhko testo:

300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
1 jaje

• Za nadev:

700 g očišćenih šljiva (bez koštice)
2 pune kašike smeđeg šećera
3 pune kašike (za posipanje testa)

Priprema:

• U činiju za mešenje staviti hladan maslac iseckan na listiće i jaje, pa blago viljuškom razmutiti jaje. Zatim dodati brašno, šećer i vanilin šećer i umesiti kompaktno testo. To je bolje uraditi sa što hladnijim rukama ili mikserom, kako se testo ne bi grejalo prilikom mešenja. Od toga na kraju zavisi prhkost. Umešeno testo staviti u kesu za zamrzavanje, malo ga istanjiti kako bi se što pre rashladilo i ostaviti u frižideru najmanje dva sata (može i duže a može i ceo dan, ja obično tako radim).

• Šljive oprati, osušiti i iseći na četvrtine ako su sitnije ili šestine ako su krupnije.

• Iz frižidera izvaditi rashlađeno testo i na pek papiru ga pomoću oklagije razvući u krug. Pospite ga sa malo brašna ukoliko se lepi. Razvučeno testo, zajedno sa papirom preneti u kalup za pečenje dimenzija 26 cm (ili malo veći). Ivice testa prstima podići uz rub kalupa tako da se i stranice kalupa oblože. Testo viljuškom izbockati i posuti mlevenim orasima koji će pokupiti tečnost koju šljive otpuste prilikom pečenja. Umesto oraha, može se staviti pšenični griz. 


• Šljive ređati u krug, počevši od rubova testa i to tako da ih blago utisnete u testo i slažete gusto, jednu do druge. Kada završite spoljni krug, nastavljate sledeći i tako dalje, sve do sredine. Na kraju, sve posuti smeđim šećerom, koji će se fino karamelizovati prilikom pečenja. Ja sam sad stavila i krupni beli šećer, ali se on tokom pečenja u potpunosti istopio :)


• Pitu peći na 170 stepeni (sa ventilatorom) na srednjoj rešetki, oko 30 minuta, odnosno dok rubovi ne porumene. Nakon pečenja, ostaviti je da se u potpunosti ohladi pre nego što je isečete. 


Posuti je šećerom u prahu i servirati. Može se poslužiti i sa ulupanom slatkom pavlakom ili vanilin kremom.


Još jedan recept za pitu sa šljivama, obogaćenu čokoladom - Čoko šljivopita.

4 коментара:

  1. Divan blog i fotografije, neke recepte sam već isprobala i fantastični su, baš kako ja volim, laki , jasni... neke ću tek isprobati, ako želiš možeš mi uzvratiti praćenje https://traganjezaizgubljenimvremenom.blogspot.com/ i naravno dati neku konstruktivnu kritiku mog bloga :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na čitanju i pohvalama, zaista sam polaskana i drago mi je da su recepti jasni i da se isprobavaju! :) Sad sam pogledala blog i baš je lep, sa raznovrsnim temama, a vidim da nam se dopadaju i iste knjige, a ne samo jela :) Šaljem veliki pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...