уторак, 7. април 2020.

Hleb koji se ne mesi (No Knead Bread)



Ukoliko još uvek niste čuli za "hleb koji se ne mesi", ovaj recept je za vas. Tim pre ukoliko nemate iskustva i mislite da je mešenje testa komplikovano. 
U poslednjih desetak godina, pravila sam ga više puta ali sada po prvi put bez neophodne fermentacije od najmanje 12 sati. I prosto neverovatno ali ispao je najbolje do sada! 



Postoji nekoliko važnih detalja na koje bi trebalo obratiti pažnju kako bi rezultat bio dobar. Prvo, vrlo je bitno da se prati gramaža odnosno da se poštuju mere navedene u receptu. Dakle, zaboravite na merenje na čaše. Drugo, bar prilikom prve pripreme, koristite meko brašno a posle možete probati pripremu i sa nekim drugim brašnom. I treće, hleb se peče u posudi sa poklopcem koja se prethodno prazna zajedno sa poklopcem zagreva u rerni na visokoj temperaturi, pa se testo stavlja u vruću posudu. Ranije sam ovaj tip hleba pekla u staklenoj vatrostalnoj posudi sa poklopcem ali sam vremenom prešla na veliki emajlirani pekač i on se pokazao kao najbolje rešenje. U njemu, hleb ima izdužen, pomalo pljosnat oblik i izgledom a i ukusom me je podsetio na one nekadašnje vekne kakve su babe pekle u krušnim pećima. 




Hleb koji se ne mesi (No Knead Bread)

Sastojci:

670 g brašna (tip 400)
550 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca (10 g)
1 kašičica šećera
2 kašičice soli


Priprema:

• Od ukupne količine vode, u staklenu činijicu sipati 200 ml i u to dodati po kašičicu brašna i šećera i suvi kvasac. Ja sam sada koristila pakovanje od 10 g (inače, ima i od 7 g). Dobro promešati da se kvasac rastvori pa poklopiti tanjirićem i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira, odnosno zapeni.
• U činiju za mešenje staviti prosejano brašno i so, pa dodati ostatak vode i aktivirani kvasac. 
Sve dobro promešati varjačom. To je potrebno raditi najmanje pet minuta kako bi se smesa ujednačila i brašno sjedinilo sa tečnošću. Nemojte da vas iznenadi izgled smese, koja je veoma lepljiva - takva bi i trebalo da bude!



• Kada je sve dobro varjačom "umešeno" tj. kada brašno upije vodu, varjačom svući ostatke testa sa stranica činije, sve utapkati u sredinu da koliko-toliko ima izgled lopte pa činiju poklopiti i ostaviti na toplom mestu. Ja sam je poklopila i još dodatno umotala u stolnjak pa sam je ostavila u zatvorenoj (naravno, isključenoj :) rerni. Testo se tako podizalo sat vremena.
• Nakon sat vremena, videćete kako su se pojavili mehurići i testo je spremno za pečenje.
• Rernu uključiti da se greje na 230 stepeni, sa ventilatorom. Ukoliko nemate ventilator, podesite maksimalnu temperaturu - 250 stepeni. Odmah u rernu ubaciti posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hleb. Moj pekač je unutrašnjih dimenzija 37x25 cm.
• Dok se posuda i rerna greju, iseći pek papir na kome će se hleb peći - ovo je još jedan obavezan korak! Naime, smesa je lepljiva i vrlo teško biste izveli da hleb prebacite u pleh bez papira. Dakle, pek papir posuti brašnom pa i ruke takođe dobro pobrašniti i istresti testo iz činije. Odmah testo zajedno sa papirom prebaciti u vruć pekač - pazite da se ne opečete. Gornju stranu testa možete blago posuti brašnom. Na taj način će hleb, kada se ispeče, imati onaj fini, rustikalni izgled.


• Poklopiti i peći na 230 stepeni pola sata poklopljeno, a onda skloniti poklopac i peći dok i gornja strana ne porumeni i uhvati se korica. Pečen hleb izvaditi iz pekača i staviti na rešetku da se ohladi, pa tek onda iseći. 


Bojan je recept za ovaj hleb nazvao "Laganica", s pravom! I ja sam toliko oduševljena kako mi je lepo ispao da ga odmah delim. A ovih dana ću da ga isprobam i sa svežim kvascem i drugim tipovima brašna (tip 500), pa ću naravno, priložiti utiske i slike. 






16 коментара:

  1. Da li Vam je uspela i sa svezim kvascem? I kakav je postupak sa njim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Još uvek nisam probala, ali radila bih na isti način, tako da se kvasac najpre aktivira u toploj vodi sa kašičicom brašna i šećera a onda sve po receptu, kao da se radi sa suvim.

      Избриши
  2. Da li se smanjuje jačina rerne kad se skine poklopac?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne, ja ne smanjujem temperaturu ali pratim šta se dešava jer se vrlo brzo uhvati korica i porumeni.

      Избриши
  3. Postovanje,

    Napravio bih ovaj hleb LAGANICA i imam par pitanja ako mozete da mi odgovorite:
    1) Napravo bih hleb duplo manji i da li imate recept za takav, koliko se dugo vremenski pece i na koliko stepeni?
    2) Da li moze hleb da se pravi od nekog drugog brasna i kojeg?
    3) Da li moze da se stave u hleb neke semenke i koje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam ovaj hleb nikada pravila od polovine mere, uvek ovako. Ukoliko vam je previše, uvek možete polovinu hleba iseći i zamrznuti, pa imate u rezervi.
      Pravila sam ga od mešavine belog pšeničnog brašna i integralnog spelt brašna, u odnosu pola-pola i bio je dobar. Malo drugačije teksture, sa malo manje rupica, ali podjednako ukusan.
      Što se tiče dodavanja semenki, nisam ih dodavala u ovaj hleb ali jesam u neke druge i obično stavim semenke suncokreta i bundeve (golicu).
      Nadam se da sam bar malo pomogla. Lep pozdrav!

      Избриши
    2. Ja sam pravila duplo manji. Sve sam naravno smanjila duplo i pekla sam isto kao i u osnovnom receptu. Ispao je super. Koristila sam samo integralno speltino brasno jer sam htela zdraviju verziju zbog bebe. Ali me isto zanima da li bi moglo da se iskombinuje vise razlicitih brasna. Tipa da se doda heljda u manjem procentu i slicno. Isprobacu i ja pa pisem. Pozdrav

      Избриши
    3. I moja tetka redovno pravi od pola mere i kaže da je odličan. Doda semenke, susam, kim, ponekad i malo kurkume da dobije žutu boju...
      Hvala na javljanju, mnogo znače komentari i iskustvo drugih kada se dodaju neke promene u recept. Lep pozdrav!

      Избриши
  4. Ne, ukoliko biste koristili sveži kvasac, onda bi trebalo 20 g. Jer, jedna kocka kvasca (obično ima 40 g) je predviđena za kilogram brašna. Menjaju je dve kesice suvog. Nadam se da je jasno...:)

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je tradicionalni seljacki hljeb koji se na ovaj nacin pravi stotinama godina.
    To je moj prvi hljeb iz 90-ih.

    Moze i bez papira - nauljiti tepsiju.

    I svidja mi se ime - laganica - upravo tako. Prijatno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je! Ja sam ga prvi put napravila pre desetak godina i zaboravila na njega pa je ponovo postao aktuelan tokom prolećnog karantina. Odličan je, zaista :) Dobar savet za situacije kada nestane peki papira ;)
      Hvala na javljanju, lep pozdrav!

      Избриши
  6. PREKRASEN LEB MOZE I SO SEMENKI POMORAVKA GO IMA PRPREMUVANO pozz

    ОдговориИзбриши
  7. Moze da ve prasam zosto ne mozam da gi dobijam receptite od by Pomoravka site gi imam isprobano so semenki razni i na ARI NA coolinarika sum clen i sakav pak da si gi pravam, a ne gi zapisav odnapred blagodaram, sega tvojot e bas taka ubav so pecenje vo zagreano tendzere so kapak ke go probam pozz!!!!!!

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...