понедељак, 30. март 2020.

Buhtle sa džemom



Ima li onih koji ne vole slatke buhtle? Možda samo oni koji ih još uvek nisu probali! Bilo da su punjene džemom ili nekim čokoladnim kremom, buhtle su divan starinski desert od dizanog testa koji može biti i obrok, ukoliko volite slatka jela. 
Meni su najdraže u najjednostavnijoj verziji, sa domaćim džemom od belih šljiva koji najbolje na svetu pravi moja tetka Danica. Kad god ga dobijem, čuvam ga isključivo za buhtle ili kiflice jer je veoma gust i nema šanse da iscuri iz peciva (osim kada je vruć! :)


Inače, od kada je uveden karantin zbog epidemije korona virusa, počela je i nestašica kvasca u prodavnicama. Mene nije odmah pogodila jer u frižideru uvek imam bar dve kockice svežeg i još 2-3 kesice suvog. U međuvremenu sam u lokalnoj prodavnici kupila veliko pakovanje, podelila ga i zamrzla, tako da sad samo smišljam šta bih mogla praviti i naravno da su i buhtle morale doći na red, posebno zato što još uvek nemam objavljen recept na blogu. 
Ovaj recept je na IG objavila moja draga prijateljica Svetlana, poznata pod nickom @zuckerleidenschaft, inače majstor za hleb od prirodnog kvasca. Sigurno ste viđali slike prelepih vekni hleba čije su korice ukrašene izrezbarenim cvećem, klasjem, srcima. Dok se ne ohrabrim i pitam Svetlanu i za te recepte, evo njenog odličnog proverenog recepta za buhtle! 



Buhtle sa džemom

Sastojci:

150 ml toplog mleka
20 g svežeg kvasca (pola kockice ili kesica suvog od 10g)
3 kašike šećera
3 žumanceta
3 kašike ruma
50 g otopljenog maslaca
400 g mekog brašna
prstohvat soli
oko 150 g čvršćeg džema
50 g otopljenog maslaca za umakanje buhtli



Priprema:

• U toplom mleku razmutiti po kašičicu šećera i brašna i izmrvljeni kvasac, pa ostaviti da kvasac zapeni. Kada se kvasac aktivira, dodati vlažne sastojke: najpre razmućena žumanca, a onda rum, otopljeni maslac i šećer. Na kraju postepeno dodati brašno pomešano sa prstohvatom soli i mesiti dok se sve ne poveže i dobije fino glatko testo. Potrebno je mesiti bar pet minuta dok se na testu ne pojave fini mehurići pa ako imate mikser ili pekač za hleb, mešenje možete i na taj način odraditi. 
Umešeno testo pokriti i ostaviti na toplom bar sat vremena da naraste.


• Nakon toga, podlogu za mešenje posuti prašnom i testo pomoću oklagije razviti u pravougaonik, na debljinu od oko pola centimetra. Ja sam ga isekla na 16 kockica i na svaku stavljala po kašičicu džema. Zatim oblikovati buhtle, tako što se rubovi svake kockice čvsto stisnu da se "zalepe" kako džem ne bi iscureo. Svaku buhtlu umočiti u rastopljeni maslac pa ih ređati jednu do druge u okrugli kalup za pečenje dimenzija 26 cm i to tako da mesto na testu gde je spoj okrenete ka dnu posude tj. naopačke. Nemojte ih stiskati kako bi imale mesta da narastu.


• Složene buhtle premazati ostatkom rastopljenog maslaca i staviti u hladnu rernu. Onda je uključiti na 170 stepeni (bez ventilatora). Trebalo bi da su pečene za pola sata, kada fino porumene. 
Pečene buhtle posuti šećerom u prahu i servirati. Mogu se služiti i sa umakom od vanile. 







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...