четвртак, 21. фебруар 2019.

Badem vanila korpice


Ima nešto posebno u ovakvim malenim, "pojedinačnim" kolačima. Ako ostavimo po strani divan ukus i izuzetno interesantan izgled, imaju i praktičnu stranu da je možda potrebno malo više vremena prilikom pripreme, ali ste zato oslobođeni sečenja, za koje znam da je mnogima najdosadniji deo posla. Kada su u pitanju ove korpice, priprema je olakšana i time što ćete njih kupiti, tako da vam ostaje samo priprema kreme i badem-punjenja. Pravila sam ih mnogo puta, najčešće za slavu i Uskrs i uvek privuku pažnju tako da su idealni upravo za neke svečanije prilike kada pripremate više vrsta sitnih kolača. Jedna od stvari o kojoj vodim računa kada su mi na spisku je da ih ostavim za kraj i pripremam poslednje, najčešće dva dana pre nego što ću ih servirati, jer korpice (koje su istog sastava kao i listovi oblatne) mogu previše da omekšaju ukoliko se napune nekoliko dana ranije. 



Badem vanila korpice

Sastojci:

oko 30-35 jestivih korpica

• Nadev od badema:

200 g badema
100 g šećera u prahu
sok od jedne veće pomorandže

• Vanilin krema:

400 ml mleka
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pudinga od vanile
125 g maslaca 

Za ukrašavanje:

60 g mlečne čokolade
mrvljeni badem
čokoladne mrvice ili nešto drugo što volite

Priprema:

• Prvo pripremamo vanilin kremu:
300 ml mleka sipati u šerpu, dodati mu šećer i vanilin šećer i staviti na vatru da se greje. U preostalih 100 ml hladnog mleka razmutiti prašak za puding. Kada mleko provri, usuti razmućenu smesu za puding i kuvati na tihoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostaviti na stranu da se prohladi a zatim dodati razmekšali maslac iseckan na kockice i dobro izmiksirati.

• Priprema nadeva od badema:

Možete koristiti i blanširane, odnosno oguljene bademe, ali ja više volim da koristim sirov badem jer ima intenzivniju aromu. Bademe samleti, pomešati sa šećerom u prahu i postepeno dodavati sok od jedne pomorandže. Pazite da ne dodate previše soka - smesa bi trebalo da bude gusta, poput paste.


• Punjenje korpica:

U korpice najpre staviti po kašičicu nadeva od badema. To rasporedite da u svakoj korpici bude podjednako pa ako vam smese još ostane, lako ćete još dodati u svaku. Zatim pažljivo uzimati korpice i kašičicom smesu utiskivati i rasporediti i po stranicama.
U kesicu ili špric za ukrašavanje staviti vanilin kremu (može poslužiti i deblja kesa za zamrzavanje). Zatim istiskivati kremu u svaku korpicu. U zavisnosti od toga koliko kreme istiskujete, zavisiće i broj napunjenih korpica (obično ih bude do 35 komada).
Svaku korpicu možete ukrasiti istopljenom čokoladom, čokoladnim mrvicama ili kao ja sada, mrvicama od badema. 


Inače, korpice se kupuju na komad u prodavnicama Zdrave hrane i obično koštaju oko 7 dinara. Ako se ne varam, veće pakovanje ima da se kupi i u velikim marketima poput Rode ili Tempa i u njemu ima oko 50 komada. Ima ih u ovoj "prirodnoj" boji, koja je meni najdraža, a mogu se naći i zelene ili roze :) 
Korpice se mogu napraviti i u posnoj verziji, ukoliko koristite neko biljno mleko i margarin.

Izvorni recept - Selena, My Magic Cuisine 


Na poslednjoj fotografiji:








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...