четвртак, 19. април 2018.

Musaka od zelja


Kada je hrana u pitanju, ovo doba godine mi je omiljeno. Bašte su već pune zelenog povrća koje veoma volim i onda je lako imati mašte i kuvati raznovrsna, zdrava jela. Iako ću deo povrća zamrznuti i trošiti i tokom zime, ipak je lisnato povrće najzdravije kada se koristi dok je sveže i na taj način se maksimalno iskoriste svi vitamini i ostali korisni sastojci. 
Inače, zelja nemam u svojoj bašti, ali imam dragu snahu Tanju, koja me svakog proleća obraduje i donese mi ga jer zna da ga volim. Najpre sam planirala da napravim sarmice, međutim, bila sam nešto kratka s vremenom pa je zelje završilo u musaki - dobije se isti ukus a priprema je mnogo brža :) 


Musaka od zelja 

Sastojci:

50 listova zelja
1 kg mlevenog mesa
100 g integralnog pirinča
1 veća glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
1 kašičica soli
1 kašičica začina od povrća
1 kašičica aleve paprike
pola kašičice mlevenog bibera
šaka seckanog peršunovog lišća
dve kašike masti
Za preliv:
3 jajeta
3 dl mleka
prstohvat soli


Priprema:

Nekoliko napomena:
- Ovo je veća mera, od koje će se lepo najesti petoro ljudi :) Ukoliko vas je manje, slobodno prepolovite sastojke. 
- Sad sam koristila svinjetinu i junetinu, ali je musaka jako fina i sa pilećim mlevenim mesom. 
- Ukoliko su listovi zelja manji, mogu se i presni slagati u posudu u kojoj će se peći jer tokom pečenja otpuste vodu i splasnu. Moji su bili baš veliki te sam ih ipak na kratko uronila u ključalu vodu da svenu. 

1. Pirinač oprati, naliti vodom i staviti ga da se kuva na laganoj vatri oko 10 minuta.
U veću šerpu sipati vode i staviti je na jaku vatru da proključa. Dok se voda greje, zelje detaljno oprati list po list, pa ga na kratko uroniti u vodu da svene i omekša (dovoljno je oko 30 sekundi). Ako imate više zelja, to možete uraditi i iz dva puta, tako što ćete prvi deo pomoću rešetkaste kašike izvaditi da se ocedi a drugi deo ubaciti u istu tu vodu.
U dublji tiganj staviti kašiku masti da se ugreje i na njoj prodinstati sitno iseckan crni luk. Odmah ga posoliti kako ne bi goreo tokom dinstanja. Dodati mleveno meso i začine i mešati dok se meso ne usitini i promeni boju. Na kraju umešati iseckani beli luk, iseckani peršunov list i kuvani i oceđeni pirinač. Sve dobro promešati i ostaviti da se samo malo prohladi. 

2. Vatrostalnu posudu ili pleh u kome će se musaka peći, podmazati sa malo masti ili ulja.
Na dno poslagati 1/3 zelja, pa na to staviti polovinu nadeva od mesa.
Zatim staviti drugu trećinu zelja, lepo rasporediti i ako je potrebno malo pritisnuti rukama da se sljubi sa nadevom ispod pa staviti preostalu polovinu mesa. Na kraju, musaku završiti poslednjim slojem zelja. Odmah je iseći na komade željene veličine: na taj način će preliv od jaja i mleka lepše da se rasporedi i u unutrašnjost musake. 



3. Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni. 
U činiji umutiti tri jajeta sa malo soli i mlekom. Tom smesom preliti musaku, pažljivo kašikom rasporediti po mestima gde ste je isekli kako bi se preliv fino  svuda razlio. 
Posudu obavezno pokriti poklopcem ili alu-folijom i musaku staviti da se peče pokrivena, oko 45 minuta, a tek pred kraj je otkriti ako želite da malo porumeni (ja je sve vreme pečem pokrivenu).


Servirati musaku prelivenu kiselim mlekom ili grčkim jogurtom.
Ko je jeo musaku od zelja, zna kakva je to fantazija od ukusa, a ko nije, obavezno to da ispravi ;)
Naravno, ukoliko nemate zelje, na isti način možete koristiti spanać ili blitvu, ali zelje ipak ima specifičan ukus i ja ga volim baš u sarmicama ili musaki :)


Evo je i sa blitvom:



4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...