уторак, 7. октобар 2025.

Musaka od krompira


 Musaka od krompira je jedno od onih jela koja svi vole. Sočna i ukusna, prija u svako doba godine. Priprema se od par jednostavnih sastojaka i nije potrebno mnogo vremena da bi se napravila.



Musaka od krompira

Sastojci:

1 kg krompira
500 g mlevene junetine
1 veća glavica crnog luka
3 čena belog luka
2 kašičice soli
1 kašičica sušenog lista peršuna
2 kašike slatke začinske paprike
pola kašičice bibera
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica sušenog bosiljka
2 kašike maslinovog ulja
1 puna kašika svinjske masti

Preliv:

3 jajeta
1 kašika kukuruznog brašna
350 ml mleka
so, biber

Priprema:

1. U dubljem tiganju zagrejati mast. Na zagrejanoj masnoći propržiti sitno iseckani luk dok ne omekša. Dodati iseckani beli luk i meso, začiniti kašičicom soli, paprike, bibera i peršunovog lista pa dinstati, uz mešanje, sve dok meso ne porumeni. Tada skloniti sa vatre. 



2. U međuvremenu, krompir oprati, oguliti i iseći na tanke ploške. Staviti ga u veću činiju, poprskati uljem pa dodati začine: so, biber, slatku začinsku papriku, origano i bosiljak. Rukama sve dobro promešati kako bi se krompir sa svih strana obložio začinima. 

3. Vatrostalnu posudu dobro podmazati pa na dno gusto poređati polovinu začinjenih kolutova krompira, tako da nema praznina. Može se složiti i u dva reda ukoliko je posuda manja a dublja. Preko krompira sipati mleveno meso iz tiganja i varjačom ga poravnati i utapkati. Zatim preko mesa složiti ostatak krompira.

4. U činiji razmutiti jaja, posoliti i pobiberiti. Dodati kukuruzno brašno i mleko pa sve dobro promešati žicom kako bi se razbile eventualne grudvice. Ovu smesu sipati preko složene musake. 


5. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Musaku obavezno pokriti i 45 minuta peći poklopljeno, a onda posudu otkriti i jelo vratiti u rernu na još 5 minuta, da dobije lepu rumenu boju. Kada se ispeče, ostaviti oko 15 minuta da se prohladi, pa servirati uz svežu salatu - meni je uz musaku najdraža tzatziki salata ili salata od svežeg kupusa.


Prijatno! 💖






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...