петак, 26. јул 2024.

Čokoladne keks kocke


Čokoladne keks kocke su pravi kolač za letnje dane. Ne uključuje se rerna, pa čak ni mikser nije potreban a priprema ne traje duže od pola sata. Veoma su ukusne i kremaste. Ono što je važno naglasiti je da je neophodno da se prave ranije i ostave najmanje 6 sati u frižideru, kako bi se lepo rashladile i stegle.


 

Čokoladne keks kocke



Sastojci:

700 g petit beurre keksa
1 l mleka
150 g šećera
2 kesice praška za puding od čokolade (2x40 g)
40 g kakaoa
60 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca/margarina

Za namakanje keksa:

1 kesica 2u1 instant kafe
150 ml vrele vode

Glazura:

150 g čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake

Priprema:

1. U šerpu sipati 800 ml mleka i šećer pa staviti na vatru srednje jačine da se kuva. U 200 ml mleka razmutiti prašak za puding i kakao. Kada mleko u šerpi provri, smanjiti vatru i sipati umućenu smesu pa kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i u vruće dodati izlomljenu čokoladu i iseckan maslac pa mešati dok se ne istope. Ostaviti sa strane da se krema prohladi i obavezno povremeno promešati.
Za to vreme, 500 g keksa izlomiti na sitne komadiće. Zatim, keks dobro promešati sa prohlađenom kremom.



2. Pleh dimenzija 20x30 cm obložiti providnom folijom tako da krajevi vise - kasnije, kada se kolač stegne, pomoću tih krajeva ga je lakše izvaditi iz pleha. 
Instant kafu u prahu sipati u činijicu, preliti vrelom vodom i promešati da se prah rastvori.




3. Pripremiti ostatak keksa (200 g). Uzimati jedan po jedan keks i svaki na kratko  provući kroz kafu, pa ređati tako da se keksom prekrije dno pleha. Preko keksa sipati kremu i dobro je utapkati i poravnati. Zatim, preko kreme rasporediti drugi deo keksa na isti način kao i prvi. Kolač ostaviti u frižideru da se dobro rashladi i stegne, najbolje preko noći.



4. Sutradan, pripremiti ganaš glazuru: slatku pavlaku i čokoladu ugrejati do vrenja, pa skloniti sa vatre stalno mešajući dok ne glazura ne postane glatka.
Preko pleha u kojem je kolač staviti veću tacnu ili poslužavnik pa kolač okrenuti i ostaviti na poslužavniku. Odmah ga preliti čokoladnom glazurom i zagladiti je. Ostaviti bar sat vremena da se glazura stegne a onda kolač iseći i servirati. 







1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...