субота, 16. октобар 2021.

Pogača Sunce


Počinje zimsko doba, sezona slava i proslava. Pravo vreme da se rerna aktivira, da se mesi testo i uživa u njegovom mirisu dok se peče i ukusu kada se degustira. A kako dugo nisam mesila upravo pogaču, baš sam se uželela i u izradi ove, posebno uživala.


Izrada pogača mi je zaista velika ljubav. One su kraljice među pecivima i zaista vrede truda. Mada, kada je ova pogača u pitanju, trud stvarno nije veliki i videćete da se veoma jednostavno priprema!


Volim i one najjednostavnije koje su samo premazane maslacem, ali i one sa bogatijim nadevom, kakva je ova. Mali dodatak ajvara je čini pikantnijom a u isto vreme doprinosi da ima veseliji i efektniji izgled. Sir je tu da zaokruži ukus i da je učini idealnom za sva porodična slavlja. Kada je pogača ovako fina, poslužena uz suhomesnato predjelo, ajvar, sireve i salate, ponekad u šali kažem da ništa više nije ni potrebno jer često upravo ona bude zvezda proslave! 


Ukoliko prvi put pravite pogaču, važno je znati da je dobro da pre pripreme sve sastojke ostavite na sobnoj temperaturi bar dva sata, kako ne bi bili hladni. Sve pogače pečem u staroj dubokoj šerpi prečnika 30 cm, na peki papiru, jer sam tako sigurna da će tokom pečenja zadržati oblik i "ići u visinu" a na taj način nema bojazni ni da će nadev od maslaca iscureti. Naravno, ako nemate odgovarajuću šerpu, možete je peći i u dubljem plehu jer izbor posude za pečenje svakako neće uticati na ukus. 



Pogača Sunce

Sastojci:

• Za testo:
600 (+50) g pšeničnog ekstra belog brašna Dobro (tip 400)
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
100 ml tople vode
50 ml jogurta
50 ml ulja
1 celo jaje+1 belance 
2 kašičice šećera
3 kašičice soli

• Za nadev:
100 g maslaca(ili margarina)
100 g sirnog namaza Dobro
pola kašičice soli
2 kašike blagog ajvara Dobro

• Za premazivanje:
1 žumance + kašika mleka i semenke 


Priprema:

1. U toplo mleko staviti po kašičicu brašna, šećera i izmrvljen kvasac. Promešati, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira i zapeni. Nakon 10 minuta, u to dodati sve tečne sastojke: toplu vodu, jogurt, ulje, jaje i belance, pa promešati da se sjedine. Zatim staviti šećer, so i postepeno dodati brašno mešajući varjačom. Zatim mešenje nastaviti rukom (ili mikserom) dok se ne dobije glatko testo. Sa svih strana testo blago posuti brašnom, prekriti činiju i ostaviti je na toplom mestu najmanje 45 minuta odnosno dok se testo ne udvostruči.

2. Za to vreme, pripremiti nadev:
Dobro promešati omekšali maslac, sir i so. Odvojiti jednu trećinu i u nju staviti dve kašike ajvara pa dobro promešati.


3. Naraslo testo izručiti na lagano pobrašnjenu podlogu za rad pa ga podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo pomoću oklagije razvući u krug da bude dimenzije desertnog tanjira, oko 20 cm. 


4. Pogaču formirati na peki papiru jer ju je na taj način kasnije lakše preneti u šerpu. Prvi deo testa staviti na peki papir i premazati polovinom nadeva od sira i maslaca. Preko toga staviti drugi deo testa i naneti premaz sa ajvarom. Preko njega ide treći deo testa na koji se nanosi ostatak nadeva od sira i maslaca.
Četvrti deo testa ide preko prva tri i on se ne premazuje.
Preko složenog testa lagano preći oklagijom da se krug još malo raširi a testo spljošti ali bez velikog pritiskanja.


5. Testo zaseći na osam delova (kao kada se seče testo za kiflice) ali ne prelazeći sredinu. Potreban je oštar nož i da se svaki put pre zasecanja oštrica noža obriše kako bi rez bio čist. Nadeva ima dosta pa nije strašno ni ako sve to deluje malo neuredno jer se svakako neće videti kada se pogača ispeče.
Uzimati svaku osminu i okrenuti je jednom oko svoje ose. Tako uraditi sa svim osminama i sve ih okrenuti u istu stranu. 
Potom svaki deo zaseći na centimetar od kraja - napraviti proreze (vidi sliku br. 3).
Na kraju, svaki deo malo podići i krajeve podvući ispod pa ih spojiti tako da se prorez otvori.


6. Oblikovanu pogaču zajedno sa papirom preneti u dublju šerpu prečnika 30 cm. Prekriti čistom krpom i ostaviti 15 minuta da se pogača još jednom podigne pre pečenja. Zatim uključiti rernu da se ugreje na 190 stepeni.
Pogaču pre pečenja premazati žumancetom umućenim sa kašikom mleka i posuti semenkama. 


7. Pokriti alu-folijom i staviti da se peče. Ja sam je pekla 25 minuta pod folijom i još 15 minuta otkrivenu a vi vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. Kako bi imala sjaj, vruću pečenu pogaču premazati otopljenim maslacem pa servirati. 


Svi sastojci potrebni za ovu pogaču kupljeni su u DIS-u, najvećoj domaćoj trgovini. DIS ima široku ponudu proizvoda koji su potrebni za pripremu slavlja i povoljne cene. Za izradu ove pogače koristila sam DOBRO ekstra belo brašno tip 400 i veoma sam zadovoljna kvalitetom.




Pogledajte video sa pripremom na YT kanalu:











2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...