субота, 2. децембар 2017.

Semenkasta integralna pita

Opet jedna integralna pita kod mene (kakvo iznenađenje...! :))) Ova je, kao što joj ime kaže, obogaćena semenkama koje su pre upotrebe blago pečene na tiganju. Ko voli peciva sa integralnim brašnom, pa još ako su prošarana spanaćem ili blitvom, sigurno će uživati u njenom ukusu.




Semenkasta integralna pita 

Sastojci:

Za kore:

150 gr integralnog spelt brašna
80 gr belog brašna
80 gr lomljenih semenki (laneno seme, kikiriki, suncokret, golica)*
2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
 100 gr maslaca
1oo ml hladne vode

Za nadev: 
150 gr sveže blitve (ili spanaća)
120 gr sira (sremski, švapski)
100 gr milerama (ili kisele pavlake)
2 jajeta
2 kašike susama
1 kašičica soli



Priprema: 

1. Priprema korica:   Sve sastojke staviti u činiju za mešenje, sjediniti ih i brzo umesiti testo. Važno je da voda bude ledena i da se što kraće mesi kako se testo ne bi rukama grejalo, jer na ovaj način, kada se ispeče, testo zadrži prhku strukturu. Podeliti ga na dva dela, oblikujući dva diska (na taj način će se testo brže rashladiti), svaki uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na najmanje pola sata (možete ga umesiti i dan ranije).

2. Priprema nadeva:  Blitvu dobro oprati, posušiti i sitno iseckati (nema potrebe da se blanšira, koristi se sveža). U činiji izmešati sir, mileram, so, jaja, susam pa dodati iseckanu blitvu i dobro izmešati.

3. Slaganje pite:  Iseći dva pek papira u veličini pleha u kome će se pita peći (okrugli od 28 cm ili 20x30). Posuti ih brašnom i na svakom oklagijom razvući testo.  Prvi deo testa zajedno sa papirom preneti u pleh, izbockati viljuškom i preko njega staviti nadev. Zatim preneti drugi deo testa preko nadeva i odlepiti pek papir. Izbockati ga viljuškom i "ušuškati" preko nadeva.

4. Pitu peći na 180 stepeni, vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. Sačekati da se prohladi pa tek onda iseći i servirati.




Napomena:
 - Pre nego što počnete sa pripremom testa, semenke blago ispeći na teflonskom tiganju i izlomiti u avanu ili secku.

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...