петак, 29. децембар 2017.

Ghoribas - Marokanski keks sa grizom i kokosom

Goribas su tradicionalni marokanski keksići, karakteristični po aromi narandže ili limuna koja im daje divan, osvežavajući šmek. Veoma jednostavno se prave, kada se ispeku budu fino hrskavi a mogu dugo da stoje, čak i do dve nedelje ako se čuvaju zatvoreni u metalnoj kutiji, jedino što će stajanjem blago omekšati ali im to ne umanjuje prelep ukus. Obično se serviraju uz čaj od mente ili kafu. Za duge, lenje zimske večeri, uz knjigu i ćebence, idealno društvo :) 






Ghoribas - Marokanski keks sa grizom i kokosom



Sastojci: 
(originalni recept)

2 jajeta
125 gr šećera
narendana korica od jednog limuna ili narandže
60 ml ulja
250 gr pšeničnog griza
100 gr kokosovog brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
šećer u prahu



Priprema: 

1. U činiju staviti jaja, šećer, narendanu narandžinu koricu i ulje, pa kratko izmiksirati da se poveže.
2. Dodati griz i kokosovo brašno, pomešano sa praškom za pecivo i umesiti testo. 
3. Pleh obložiti pek papirom. Zatim, naneti malo ulja na ruke, da vam se testo ne bi lepilo i od otkidati kuglice veličine oraha u ljusci, oblikovati lopticu i umakati je u šećer u prahu, pa tu stranu okrenuti na gore kada se loptice slažu na pleh.
 Voditi računa o razmaku, jer će loptice prilikom pečenja još da narastu.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, maksimalno 10-12 minuta, tek da uhvate blago žutu boju. 





Tokom pečenja, loptice će dobiti lep, raspuknut izgled. 





Sačekajte da se malo prohlade a onda uživajte! :)

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...