понедељак, 11. децембар 2017.

Rolat sa susamom

Još jedan stari mamin recept, pogodan za svečanije prilike, jer je rolatić i ukusan i dekorativan na tacni sa kolačima. Ljubiteljima susama u kolačima, sigurno će se dopasti! Osim toga, zgodno rešenje i da se potroše zalihe žumanaca iz zamrzivača ;) 




Rolat sa susamom


Sastojci:

 Mera za dva rolata: 
2 lista oblatne 
6 žumanaca 
250 gr šećera 
250 gr maslaca 
100 gr pečenog susama 
200 gr mlevenih oraha 
1 kesica burbon-vanilin šećera



Priprema: 

1. Dva lista oblatne umotati u čiste, vlažne ali dobro isceđene krpe, da bi dovoljno omekšale kako bi se mogle saviti u rolat. Oblatna ne sme previše da omekša, dovoljno je ostaviti je u krpi do deset minuta. 
2. Žumanaca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom u činiji pogodnoj za kuvanje na pari, staviti je na šerpu sa ključalom vodom i kuvati uz mešanje, desetak minuta. 
3. Kada se šećer istopi, dodati maslac iseckan na kockice i mešati dok se i on ne istopi i smesa zgusne (oko 10 minuta). Skinuti sa vatre i u vruće dodati pečeni susam i mlevene orahe, dobro promešati i odmah filovati oblatne. 
4. Obe oblatne podjednako premazati filom, a 3 cm na kraju oblatne ostaviti prazno, da fil prilikom motanja ne bi cureo. 
Uvijati počevši od duže strane, da se dobije duži a tanji rolat. Pažljivo uviti u rolat i onda ga blago "valjati" po stolu, kao oklagiju, da dobije lep okrugao oblik i da se fil fino stopi sa oblatnom  a zatim svaki rolat umotati u providnu foliju i ostaviti na hladnom da se stegne. Sutradan, tankim nožem iseći na parčiće i servirati.





Par napomena:

- Ovo je veća mera, za dva rolata, a naravno, može se i prepoloviti pa napraviti i od tri žumanceta, za jedan rolat. 

- Kolač se može uviti u streč-foliju i zamrznuti, a kada se izvadi iz zamrzivača, već posle 15-ak minuta može da se seče na tanke parčiće i servira.






8 коментара:

  1. Ovo mi je nesto novo i izgleda vrlo fino, mmmm...:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Baš volim susam i ovo mi se jako sviđa, a nisma do sada videla!

    ОдговориИзбриши
  3. Divan je, planiram ga za Sv.Nikolu, stoga me dvije stvari interesuju: Da li je oblanda ona najveca? Kakav je to peceni susam, sami ga pecete? :-)
    Neka Vas ne cude pitanja, nemam poslasticarskog staza iza sebe. :-)
    Hvala i veliki pozdrav za Vas. :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ništa me ne čudi, ako pravite prvi put, morate pitati :))
      Da, oblatna je ona najveća, ukupna težina tih 5 listova je 210 grama.
      Susam sama pečem u tiganju. Nema potrebe da se podmazuje, ali je neophodno da sve vreme pazite i blago drmate tiganj jer susam vrlo lako zagori (znam iz iskustva ;)). Čim susam promeni boju tj. blago požuti, sklonite sa vatre. Inače, bude mu mnogo bolja aroma kada se malo ispeče.
      Nadam se da će sve biti u redu :) Lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...