субота, 23. децембар 2017.

Japanka





Torte ne pravim često, možda 5-6 puta godišnje i retko se desi da ponovo pravim istu tortu, osim onih klasičnih, poput omiljene mi, Reforme ;)) Ne zato što nisam zadovoljna, naprotiv, nekako već po sastojcima mogu da ocenim da li će nam se nešto svideti, već zato što volim da isprobavam nove recepte i stalno su neki novi "na čekanju". 
Kada je ova torta u pitanju, to nije bio slučaj! :) Naime, pravila sam je nekoliko puta a sigurno ću i ubuduće, jer ima nekoliko stvari koje volim kada su torte u pitanju, a to je pre svega da ima pečene kore, da ima kuvani fil i ne manje važno, da je i lepa na oko a kod ove je to neosporno! Izuzetno je dekorativna u preseku, ima to karakteristično "koso oko" po kome je i dobila ime, pa je odličan izbor za praznike, rođendane i neke svečanije prilike. A sastojci su oni pravi, starinski, jaja, mleko, puter, čokolada, orasi, od kojih su se nekad pravile torte sve dok nije nastala poplava sada modernih keksastih i sličnih torti.







Japanka 
  


Sastojci:

Za kore:
(mera za jednu a prave se 3 kore)

3 belanceta
4 kašike šećera
3 žumanceta
3 kašike brašna
a za dve kore još po:
1 kašika kakaa
1 štangla otopljene i prohlađene čokolade 

preliv za kore:
200 gr šećera
200 ml vode
dve kašike soka od limuna


Beli fil:
750 ml mleka 
8 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera 

Braon fil:
100 gr čokolade
8 kašika šećera
8 kašika mleka
125 gr putera
250 gr mlevenih oraha

Po želji, za ukrašavanje:
250 ml mlečne slatke pavlake
200 gr čokolade za kuvanje



Priprema:

- Prvo ispeći kore:

Umutiti 3 belanceta sa šećerom u čvrst sneg, dodati žumanca i miksirati da se poveže. Zatim dodati 3 kašike prosejanog brašna a to izmešati spatulom, prevrćući smesu. 
Iseći pek papir, podmazati ga maslacem i obložiti pleh za pečenje dimenzije 28 cm. Izliti smesu u pleh i staviti da se kora peče na 180 stepeni, dok ne porumeni, dovoljno je 10-15 minuta.  Na isti način ispeći i preostale dve kore, s tim da se u njih dodaje po jedna kašika prosejanog kakaa i po jedna štangla otopljene čokolade.
Dakle, ukupno se peku tri kore, jedna svetla i dve tamne.
*Napomena - svetlu koru sam pekla u malo većem kalupu, br.30, kako bi "kiflice" u čiji oblik će se kora savijati bile veće.

Dok se kore peku, skuvati sirup kojim se kore prelivaju: u šerpici deset minuta kuvati šećer, vodu i limunov sok. 
Pečene kore ostaviti da se prohlade, izbockati ih viljuškom i pažljivo navlažiti skuvanim šećernim sirupom. 

- Beli fil:

U šerpu sipati 500 ml mleka i 8 kašika šećera i staviti na vatru. Posebno izmešati 250 ml mleka sa 6 kašika brašna i skuvati u mleku kad provri. Kada se prohladi dodati umućen puter koji je omekšao na sobnoj temparaturi pa sve dobro izmiksirati da se sjedini.

- Braon fil:

U šerpu staviti mleko, šećer, čokoladu i puter, pa kad se otopi dodati mlevene orahe. 

Filovanje torte: 

Svetlu koru iseći na 8 delova, premazati je braon filom pa svaki deo uviti u kiflice. Nakon premazivanja ostaće vam braon fila, dakle, ne troši se ceo za kiflice.




Tamnu koru staviti na tanjir za serviranje pa oko nje staviti obruč za tortu. Premazati je u tankom sloju belim filom. U krug, uz obruč, poređati uvijene kiflice. 




Sredinu ispuniti sa ostatkom braon fila a premazati ga i po kiflicama.
Na braon fil staviti ostatak belog fila. Njega nanositi u gomilicama, pažljivo ga razvući gde je potrebno, da se ne bi izmešao sa braon filom. Ostaviti samo dve kašike belog fila da se premaže gornja kora.Staviti drugu tamnu koru, premazati je ostatkom belog fila i dekorisati po želji.





Ja sam premazala ganaš kremom dok je još bila u tečnom stanju a ostatak kreme sam ostavila da se ohladi, izmiksirala i dovršila ukrašavanje, s tim da je nisam omazala kremom, jer kad pravim za kućnu varijantu, volim taj "natural" izgled ;)





Originalni recept je od moje drage Gage, sa bloga Gaga u kujni. Pravila sam nekoliko torti po njenim receptima i stvarno su perfektne, jednostavno, nema greške i uvek znam da ću dobiti kvalitetnu tortu, raskošnog ukusa! U ovoj torti, po Gaginoj preporuci, smanjila sam šećer i u korama i u filu, a vi ako volite baš slatke torte, možete ga povećati svuda za po dve kašike.









14 коментара:

  1. Ohoooooooo, vidim da ti je u najnovijem izdanju Japanka golišava (naked)! Baš dobro izgleda i tako! Divno si je napravila i predstavila, hvala ti.. 😍 Znam da si na Coolki napravila bum sa slikama svaki put kada si je spremala! Moje nisu ni približno lepe i trebala bih da je uslikam ponovo. Radila sam je na brzinu za slavu, a znaš kako je kad pod pritiskom slikaš isečenu tortu, a gosti čekaju.. 😊
    Još jednom ti puno hvala na promociji ove moje torte, šaljem ti veliki poljubac. 💖

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, hvala tebi! 💕 Kao što sam napisala, kod tebe zaista nema greške i šteta što češće ne pravim torte, jer sam uvek u dilemi da li da neku ponovim (na pr. tvoju Sahericu sam pravila više puta, obožavamo je!) ili da pređem na neke nove 😉 Hahaha, sećam se kakav je bum napravila Japanka na Coolki a bome, napravi bum i kad se servira gostima 😄 Znam kako je kad se slika na brzaka, ne volim kad moram tako, posebno kad je nešto ovako fino, pa onda želiš da ga i slike isprate u što boljem svetlu...Hvala ti, draga, još jednom i puno te pozdravljam!😚

      Избриши
  2. Одговори
    1. Jeste, Kato :) I svi se iznenade kada vide presek i pitaju "a kako si ovo dobila?" :)))

      Избриши
  3. Savršena ❤️ Odavno je merkam, ali me deca "odvuku u drugom pravcu". U planu mi je za januar i Petrov 17-ti rođendan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, a ti deci napravi Čizkejk ili šta već vole :) A za stariju ekipu napraviš Japanku i nećeš se pokajati! 💕

      Избриши
  4. Da li bi manji promjer kalupa (24cm),u kojem bi se pekle sve tri kore,u bilo kojem smislu uticao na lošiji kvalitet torte? Razmišljam da bi možda visinom prelazila okvire kalupa.. Torta izgleda fantastično i zaista bih voljela da je napravim,ali trenutno nemam veće kalupe. Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne bi uticalo na kvalitet, odnosno ukus, ali ne znam koliko bi se videlo "okce" u manjem kalupu i bila bi previsoka. I ovako je to velika torta.
      Možda da se količina sastojaka smanji, ne baš na pola ali za jednu trećinu, pa da se kore peku od 2 jajeta, fil kuva od 500 ml mleka, itd...
      Lep pozdrav!

      Избриши
  5. Jeko,jel moze dobar recept za ganaš.Ja ili radim nesto pogresno ili mi ne valja slatka pavlaka,ja kupujem fresh cream jer nemamo nasu slatku pavlaku.Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, nema tu nekog specijalnog recepta. Zavisi od veličine torte, ali recimo da je za neku tortu prosečnog preseka (24-26 cm) potrebno 200 ml mlečne slatke pavlake i 200 g crne čokolade. To se otopi na tihoj vatri (ne sme da proključa). Kada se ohladi, može se naneti preko torte tako, kao glazura a može se i izmiksirati i tada dobija penastiju strukturu, poput šlaga pa se može staviti u špric za ukrašavanje i tako naneti.
      Lep pozdrav!

      Избриши
  6. Spremala sam ovu Vašu tortu za detetov rodjendan, oduševljeni smo. Hvala na divnom receptu. Postavicu je kod mene ako nemate ništa protiv, naravno uz link bloga :). Redovno pratim blog, sjajni ste, kao i fotografije na blogu. Srdačan pozdrav od nas :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno draga Vanja, mnogo mi je drago da se torta svima dopala i još draže da se deli dalje i na blogu! Hvala na lepim rečima, veliki pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...