среда, 20. децембар 2017.

Hleb sa keljom i feta sirom

Već izvesno vreme pratim nekoliko sajtova čije su teme fitnes i zdrav stil života i  ne mogu da se otmem utisku kako je kelj, kao namirnica, izbio u prvi plan. Ima ga u šejkovima, pitama, pecivima, čorbicama, u salatama - kako se to moderno kaže, prava "super hrana" :) Pripremala sam ga i ranije, ali u poslednje vreme mnogo češće, između ostalog i zato što sam ga u međuvremenu posadila u bašti i imala nekoliko finih glavica. 
Ovaj hleb je zaista dobar izbor kada želite da pripremite nešto drugačije, za večeru ili doručak. A čak vam ni mikser neće biti potreban, samo varjača ili kašika :) Kada je topao, možete ga jesti tako što ćete namazati maslac ili neki krem-sir, a hladan je veoma zgodan za sečenje i lako se pretvori u sendvič-hleb za poneti, samo dodate neku šunkicu i koji kolut paradajza ili krastavca. 







Hleb sa keljom i feta sirom


Sastojci:

120 gr iseckanog kelja
250 gr feta sira
300 ml jogurta
100 gr kisele pavlake
100 ml maslinovog ulja
2 jajeta
120 gr belog brašna
220 gr integralnog spelt brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli 



Priprema:

1. Listove kelja dobro oprati, posušiti i sitno iseckati. U to dodati sve ostale mokre sastojke: narendani feta sir, jaja, jogurt, pavlaku, maslinovo ulje i so (vrlo malo soli jer je sir slan). 




2. U drugoj činiji pomešati obe vrste brašna sa praškom za pecivo.

3. Dodati suve sastojke u vlažne i dobro promešati da se sjedine.





4. Duguljasti pleh (24x10 cm) podmazati i posuti brašnom ili obložiti pek-papirom (koji takođe možete malo namastiti) i u njega usuti smesu. 

5. Peći 45 minuta na 180 stepeni, sa ventilatorom. Moja rerna je veoma jaka i nepredvidiva, tako da sve vreme pečem prekriveno folijom, samo pred kraj pečenja otkrijem da se i gore zapeče i porumeni.




Inspiracija - Kale and Feta Bread .







6 коментара:

  1. Predivan. Ovo ću isprobati jer sam sad u fazi pečenja hlebica. Blog je predivan i prava inspiracija.VELIKI POZDRAV!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tanja, hvala puno na lepim rečima, drago mi je da čitaš i da se javljaš! 💕 A nadam se da će ti se i hleb svideti! 😊

      Избриши
  2. Obožavam ovo kad vidim ideju koja mi nije bila ni na kraj pameti, a baš je dobra. Jako mi se sviđa kombinacija za ovaj hleb. Fotografije su fenomenalne, a na bašti u kojoj raste kelj zavidim... Divan post i super blog. Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, Kato :) I ja sam se oduševila kada sam naletela na recept, ustvari je veoma jednostavan za pripremu ali kelj daje nesvakidašnji ukus, jer sam do sada u slična peciva uglavnom stavljala spanać, blitvu, tikvice...Moj kelj nije bio kao onaj sa pijace, nisam htela ni sa čim da prskam, pa nije bio tako krupan ni lep na oko, ali nema veze, sve sam potrošila :) Šaljem ti veliki pozdrav!

      Избриши
  3. Odlican hleb. Nisam imala fetu pa sam stavila sir koji sam tog trenutka imala u frizideru. Mladi poluslani sir. I nisam stavljala belo brasno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja, dobro si se snašla i verujem da je bio baš ukusan. Sad si i mene podsetila na ovaj recept, imam sremuš u frižideru i mislim se gde ću s njim. Mogao bi ići ovde, ali da pečem u kalupima za mafine :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...