петак, 20. септембар 2024.

Sočne pileće šnicle u sosu od vina i pečuraka (Chicken Marsala)


Ljubitelji brzih i lakih recepata, gde ste? Ukoliko se prvi put susrećete za ovim receptom, nemojte da vas zavara strani naziv i da pomislite da je u pitanju nešto komplikovano i egzotično. Naprotiv! Chicken Marsala je recept za definitivno najsočnije i najaromatičnije pileće šnicle, a u isto vreme jedan od najjednostavnijih. Za samo 30 minuta, jelo je na stolu!


Jedina "egzotika" koja ovaj recept čini posebnim je vino Marsala. Reč je o vinu sa Sicilije koje se tipično koristi upravo za sosove i uopšte, za pripremu hrane, a ima veći procenat alkohola i finu, orašastu aromu. Međutim, ukoliko niste u prilici da ga nabavite, za ovaj recept možete koristiti i Šeri vino, koje je takođe slatko.


Kada je ovaj recept u pitanju, ono što je kec iz rukava su pileće šnicle od Perutnine Ptuj. Veliko olakšanje, jer su spremne za upotrebu i moje je bilo samo da ih malo izlupam i začinim. Inače, pileće meso Perutnine Ptuj je spakovano u MAP ambalažu koja mu garantuje produženu svežinu bez ikakvih menjanja svojstava mesa. 



 Sočne pileće šnicle u sosu od vina i pečuraka 
(Chicken Marsala)

Sastojci:

500 g pilećih šnicli Perutnina Ptuj
5 kašika brašna
350 g smeđih šampinjona
1 glavica crvenog luka
5 čenova belog luka 
50 ml maslinovog ulja
30 g maslaca
150 ml vina Marsala 
100 ml pilećeg bujona
200 ml pavlake za kuvanje
so, biber, list peršuna

Priprema:

1. Pileće šnicle staviti na radnu površinu, prekriti pek papirom i istanjiti kuhinjskim čekićem. Ukoliko koristite pileći file, prethodno ga isecite na šnicle. Zatim, šnicle sa obe strane posuti solju, biberom i brašnom, pa ih dodatno protrljati kako bi se brašno bolje priljubilo. Prilikom prženja, pre nego što šniclu spustite u tiganj, otresite višak brašna.



2. Ulje i maslac staviti u dublji tiganj da se ugreju. Šnicle spuštati na zagrejanu masnoću i pržiti oko 3 minuta sa svake strane. Zatim ih izvaditi iz tiganja i staviti u vatrostalnu posudu sa poklopcem kako bi ostale tople.



3. Dok se piletina prži, očistiti i iseckati crveni i beli luk i šampinjone. Na masnoći na kojoj su se šnicle pržile najpre prodinstati sitno iseckani crveni luk. Posle par minuta dodati beli luk i šampinjone pa dinstati dok iz šampinjona ne ispari tečnost. Posoliti i pobiberiti. Kada šampinjoni potamne, dodati vino. Kuvati 5 minuta uz povremeno mešanje. Potom u sos sipati pileći bujon i pavlaku za kuvanje. Na kraju, u tiganj vratiti pileće šnicle i na tihoj vatri kuvati još 5 minuta. Za to vreme, sos će se dodatno zgusnuti. 


Jelo posuti svežim peršunovim listom i servirati odmah, uz kuvanu testeninu i svežu salatu. 






Ovaj recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj









Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...