понедељак, 19. јул 2021.

Lisnata pletenica sa pudingom

Imati lisnato testo u frižideru je vrlo praktično, ne samo za slana peciva poput pizza pužića ili paštetica, već i za brzinske deserte kao što je ovaj. 


Jedina greška je ne sačekati da se pletenica prohladi posle pečenja, već odmah prionuti na sečenje, ali to je sasvim razumljivo kada cela kuća tako neodoljivo zamiriše na vanilu i voće! Ja sam sada koristila sveže breskve ali ovaj kolač je veoma prilagodljiv i može se koristiti bilo koje sveže sezonsko voće kao i ono iz kompota.


Lisnata pletenica sa pudingom


Sastojci:

275 g lisnatog testa
400 ml mleka
4 kašike šećera
1 kesica praška za puding od vanile (45 g)
2 manje breskve 
žumance za premazivanje testa
blanširani badem u listićima ili krupni šećer za posip

Priprema:

• Najpre skuvati puding po uputstvu sa kesice, s tim da se koristi nešto manja količina mleka, kako bi krema bila gušća. Dakle, sipati mleko u šerpicu, dodati mu šećer a u manjoj količini hladnog mleka razmutiti prašak za puding. Kada mleko provri, sipati razmućenu smesu i kuvati puding dok se ne zgusne. Ostaviti ga da se prohladi uz povremeno mešanje.


• Lisnato testo odmotati i ostaviti na papiru u koji je bilo upakovano jer će se na njemu i formirati pletenica a i peći. Koristila sam već razvučeno lisnato testo iz Lidla, koje se prodaje u rolni. Ukoliko koristite lisnato u bloku, potrebno ga je oklagijom razvući da bude tanko. 


• Lisnato testo sa svih strana zaseći na tračice širine oko 2 cm. Od njih će se plesti pletenica. Središnji deo ostaviti da bude širine oko 10 cm jer će na taj deo ići puding i voće. 


• Na sredinu testa staviti prohlađeni puding.


• Preko pudinga staviti breskve iseckane na listiće.


• Prvo preklopiti gornji i donji deo pletenice a zatim unakrsno preklapati isečene tračice tako da se formira pletenica. 


• Oblikovanu pletenicu premazati umućenim žumancetom i posuti listićima badema ili krupnim šećerom. 


• Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni (sa ventilatorom) oko 25 minuta.




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...