петак, 18. јун 2021.

Zapečena testenina školjke

Ukoliko ste ljubitelj testenine i ako odlučite da isprobate ove divne punjene školjke, sigurna sam da će vam to postati jedan od omiljenih recepata. Ima li ko da ne voli kombinaciju paste i mesa? Još kada se sve zapeče u finom sosu, to je zaista ukus koji se pamti!

Ono što volim kod ovakvih jela, pored toga što su vrlo ukusna, je i to što se mogu pripremiti i nekoliko sati ranije, pa pre pečenja ostaviti u frižideru i peći neposredno pred serviranje. Na taj način se štedi vreme u situaciji kada se jelo priprema za okupljanje sa porodicom ili prijateljima i imate još mnogo toga što bi, pored pripreme hrane, trebalo da se uradi.

Dakle, u ovom slučaju, školjke se napune i preliju Fant praškastom smešom zapečena testenina sa šunkom i sirom, pa se posuda prekrije providnom folijom i ostavi u frižideru. Nakon par sati, ubaci se u rernu i za samo pola sata odličan ručak je na stolu. Naravno, to je samo predlog. Ja sam sada sve odjednom pripremala i jedva čekala da bude gotovo!

Inače, do sada nisam imala prilike da probam ni jedan od ponuđenih ukusa Vegeta Fant praškaste smeše za kuvanje (a ima ih nekoliko, mešavina za lazanje, špagete bolonjeze, testenina sa 4 vrste sira...) i zaista sam prijatno iznenađena ukusom, jednostavnošću i brzinom pripreme. Odmah mi je palo na pamet kako je to idealan proizvod ako ste početnik u kuvanju i želite da izbegnete brigu da li će vam bešamel sos biti dobre gustine ili će, daleko bilo, zagoreti. Plus, ne manje bitna stvar i za nas iskusnije je to da se upotrebom ovakve mešavine mnogo štedi vreme jer se sos pripremi za svega par minuta.



Zapečena testenina školjke 


Sastojci:

300 g testenine školjke
500 g mlevene ćuretine
1 mladi luk
1 šargarepa
4 čena belog luka
2 kašike svežeg peršunovog lista
ravna kašičica suvog začina od povrća
ravna kašičica soli
trećina kašičice mlevenog bibera

700 ml vode
200 ml pavlake za kuvanje

200 g ementalera

Priprema:


• U veću šerpu sipati vodu i posoliti je. Kada provri, spustiti školjke u vodu da se kuvaju ali pazite da ostanu al dente. Čak je bolje da budu delimično presne nego da se prekuvaju. Kada se skuvaju, dobro ih ocediti i obavezno poprskati kašikom maslinovog ulja kako se ne bi slepile dok se hlade odnosno ne napune. 


• Dok se testenina kuva, u tiganju zagrejati maslinovo ulje pa na njemu propržiti sitno iseckani mladi luk. Dodati mu iseckan beli luk i narendanu šargarepu pa kratko dinstati. Potom u tiganj staviti i mleveno meso pa ga varjačom usitniti uz stalno mešanje dok ne pobeli sa svih strana. Na kraju dodati sitno iseckan peršunov list i začine. Skinuti sa vatre da se nadev prohladi dok se priprema sos.


• U šerpu sipati 700 ml mlake vode, 200 ml pavlake za kuvanje i Fant praškastu smešu. Lagano mešati dok ne provri i kuvati 1 minut. Sos će se blago zgusnuti tokom kuvanja.


• Vatrostalnu posudu podmazati. Uzimati školjke i puniti ih nadevom pa ređati jednu do druge u posudu. Kada se sve školjke napune, preliti pripremljenim sosom. Na kraju, sve posuti narendanim sirom.


• Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni (sa ventilatorom). Posudu prekriti alu folijom i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče oko pola sata. Pred kraj pečenja otkriti da se jelo zapeče i dobije finu, rumenu boju. Budući da su sve namirnice termički obrađene, možda bude pečeno i ranije - najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni! 
  

• Servirati sa svežom salatom. Prijatno! 




Ovaj recept je kreiran u saradnji sa Podravka Srbija.





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...