петак, 4. јун 2021.

Pizza lepinjice


Imam utisak da bi se mojoj Nedi dopalo svako jelo koje u svom nazivu ima prefiks "pizza". Da li su to pizza pužići od lisnatog testa, pizza rolat od kupovnih kora ili pizza lazanje, na sam pomen i pitanje da li bi želela da to napravim, unapred znam da će se složiti ;)


Ista je stvar i kada su ove pizza lepinjice u pitanju. Obožava ih! Pravim ih od običnog testa koje koristim kada pripremam klasičnu pizzu s tim da testo ostavim da bude malo deblje. Za nadev sam sada koristila domaću kobasicu koja nam je sa dolaskom toplijeg vremena već dosadila a ovo je super način da se potroši.


Čak i ako najviše volite kada je testo veoma tanko (meni je takva pizza najomiljenija), ipak probajte i na ovaj način. Kada se ohlade, lepinjice ostaju meke pa ukoliko vam neka preostane od večere, biće fina i sutradan za doručak.


Pizza lepinjice

Sastojci:

• Za testo:

20 g svežeg kvasca (ili jedna kesica od 10 g suvog)
250 ml tople vode
1 kašičica šećera
oko 400 (+50) g brašna
pola kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja

• Za nadev:

200 g kobasice
200 g kačkavalja
200 g kečapa
2 kašičice sušenog origana

Priprema:

• U činiju za mešenje sipati toplu vodu a onda dodati po kašičicu šećera i brašna i izmrvljen kvasac. Dobro promešati i ostaviti oko pet minuta da se kvasac aktivira. Potom dodati ulje, so i polovinu potrebne količine brašna. Promešati varjačom a onda mešenje nastaviti rukom uz postepeno dodavanje brašna dok se ne dobije glatko testo. Dobijenu kuglu testa sa svih strana namazati uljem. Činiju prekriti streč folijom i krpom pa ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da se testo udvostruči.

• Dok se testo diže, kobasicu nasekati a sir narendati.


• Podignuto testo staviti na podlogu za rad i podeliti na 12 jednakih delova. Svaku kuglicu testa blago premesiti, spljoštiti dlanom pa blago razviti oklagijom. To ne mora biti veoma tanko testo kao kada je klasična pizza u pitanju. Lepinjice od testa ređati u pleh obložen peki papirom.


• Svaku lepinjicu premazati kečapom, posuti origanom, rasporediti kolutiće kobacice i posuti sirom. Ostaviti ih u plehu da se još malo odmore dok se rerna ne zagreje.


• Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni (sa ventilatorom, ili na 220 stepeni bez ventilacije) oko 15 minuta, odnosno dok rubovi testa ne porumene.

Pogledajte video na Youtube kanalu:






2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...