субота, 12. децембар 2020.

Posna torta sa vinom i orasima


Ova torta je još jedan dokaz da posni slatkiš može biti vrhunskog ukusa a da ne sadrži margarin i biljno mleko. Uz to, vrlo brzo i jednostavno se priprema pa čak ni mikser nije potreban. Sastojci su oni starinski i obični a belo vino mu daje posebnu aromu.


Recept je pre par godina objavila moja drugarica Gaga na svom blogu Gaga u kujni  i ovo naravno nije njen prvi recept koji sam isprobala. Naprotiv, ima ih mnogo koje obožavam pa je tako i ovaj sasvim sigurno jedan od tih odličnih kolača koji će se kod mene odomaćiti. 



Posna torta sa vinom i orasima

Sastojci:

250 g mlevenih oraha
250 g brašna
200 g šećera
10 g vanilin šećera
1 puna kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
250 ml belog vina
+
300 g džema od kajsije 

Priprema:

• U činiju staviti suve sastojke: prosejano brašno, sodu bikarbonu, mleveni cimet, mlevene orahe, šećer i vanilin šećer. Promešati špatulom da se sastojci lepo pomešaju pa napraviti udubljenje i u njega polako sipati vino. Dobro mešati par minuta da se vino sjedini sa suvim sastojcima i dobije gušća žitka smesa.

• Pripremljenu smesu uliti u okrugli kalup za pečenje (24 cm) koji je prethodno podmazan i posut brašnom ili ga obložiti pek papirom. 


• Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni, oko 40 minuta na 170 stepeni. Na polovini pečenja, ukoliko gornja strana počne naglo da rumeni, prekriti alu folijom i dovršiti pečenje. 

• Pečen kolač ostaviti da se u potpunosti ohladi (ja sam ga pekla uveče i ostavila na sobnoj temperaturi do sutradan). Nakon tog vremena, izvaditi kolač iz kalupa i horizontalno ga oštrim dugačkim nožem preseći na dva dela, da se dobiju dve kore. Staviti donju koru na tanjir za serviranje pa je premazati polovinom pripremljenog džema od kajsije. Zatim preko džema staviti drugu koru pa i nju premazati. 


• Ostaviti kolač sat vremena na sobnoj temperaturi da upije džem, a onda ukrasiti polutkama oraha i šećerom u prahu pa servirati. 


Napomena: u originalnom receptu, Gaga je kolač ukrasila glazurom od šećera u prahu koja je još efektnijeg izgeda - klik 
Naravno, uvek možete filovati i dekorisati istopljenom čokoladom ukoliko je volite više od džema. Meni uz ovakve, starinske deserte, zaista najviše odgovara kiselkasti ukus domaćeg džema :)
Još jedan savet: ukoliko je to moguće, tortu čuvajte na hladnom mestu ili na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru. Po mom iskustvu, posni kolači ovakve strukture se u frižideru brzo osuše i mnogo su boljeg ukusa kada se čuvaju na sobnoj temperaturi. Kolač nije veliki (u prevodu, brzo će se pojesti) a ne sadrži sastojke životinjskog porekla pa nema bojazni da bi se tako lako mogao pokvariti.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...