недеља, 6. октобар 2019.

Paštete sa sirom



Nikada mi nije bilo jasno zbog čega se ovakva vrsta peciva naziva paštete kad se zna šta je pašteta, no ipak hoću da ostavim ovakav naziv jer ih je tako zvala moja mama i pod tim imenom je recept i zapisan u njenoj svesci. Poznate su još i kao pogačice "koliko-toliko" jer se upotrebljava ista količina tri glavna sastojka. Dakle, možete i povećati ili smanjiti meru, ali je bitno da je odnos sastojaka 1:1:1.


Ono što je super kod ovih paštetica je to što testo možete umesiti ranije, čak se to i preporučuje, jer od toga koliko je odmaralo u frižideru zavisi koliko će se posle listati. Moje testo se hladilo skoro 24 časa, a nakon toga, kada sam ga razvukla, polovinu sam ispekla a drugu polovinu zamrzla bez pečenja, pa sam ih posle par dana odledila i pekla. Uveče sam ih iz zamrzivača prebacila u frižider da se polako odlede i ujutro su za pola sata bile pečene, pa ih je Neda mogla poneti u školu. Baš su bile ukusne!


Paštete sa sirom

Sastojci:

300 g maslaca (kod mene, 200 g maslaca + 100 g masti)
300 g sira (meki sremski sir za pite i gibanice)
300 g brašna 
1 ravna kašičica soli 

Za premazivanje:
žumance pomešano sa kašikom ulja, krupna so, susam, kim


• U činiju za mešenje staviti maslac iseckan na listiće, mast (ukoliko je koristite), sir, brašno i so. Smesa će biti pomalo lepljiva ali nastavite mešenje dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim testo posuti brašnom sa svih strana, staviti ga u kesu za zamrzavanje ili ga uviti u streč foliju i ostaviti u frižideru da se dobro rashladi. Najmanje dva sata a može i duže.
• Nakon tog vremena, izvaditi testo iz frižidera i razviti ga pomoću oklagije na podlozi koju ste posuli brašnom. Pomoću modle ili čaše (kojoj rub svaki put umočite u brašno da se ne bi lepila za testo) vaditi paštetice i stavljati ih na pleh obložen pek papirom. Ostatke testa premesiti i ponovo razvući pa vaditi pomoću čaše. Ne morate ih razvlačiti ovako tanko kao što sam ja sada - ukusnije su ako su deblje :)


• Žumance umutiti sa kašikom ulja i time premazati paštete. Posuti krupnu so, susam ili kim. Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni oko pola sata. Videćete kako će paštetice u toku pečenja da narastu i razlistaju se. Kada porumene, gotove su!
Ukus je fenomenalan i ne može se porediti sa onim bledunjavim paštetama iz pekare. Naravno, najbolje su sa najkvalitetnijim sastojcima tj. maslacem i sirom sa što većim procentom masnoće. 


Napomene:

• Za testo se može koristiti maslac, kao najbolja varijanta, mast ili margarin.
• Paštetice možete praviti i u integralnoj verziji, tako što ćete koristiti integralno spelt brašno i eto finih hrono pogačica za doručak :)
• Ukoliko odlučite da deo nepečenih pašteta zamrznete, prvo poslužavnik ili tacnu obložite streč folijom, pospite po njoj malo brašna i onda preko folije stavite paštetice. Zaleđene paštetice prebacite u kesu za zamrzavanje i nema rizika da će se slepiti. Kada poželite da ih ispečete, možete ih tako zaleđene staviti na pek papir i u rernu, pa je tek onda uključiti ali je bolja varijanta da se ipak odlede u frižideru pa tek onda peku na uobičajen način, u prethodno zagrejanoj rerni. 

Recept iz sveske moje mame Anđe ❤



3 коментара:

  1. Poštovana Jeko,u Grčkoj nema ovakvog sira osim zrnastog cottage cheese. Može li neki krem sir da bude zamena sremskom siru?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, naravno! Napisala sam šta ja najčešće koristim jer imam sreće da ovde u mom selu mogu da kupim domaći sir direktno u domaćinstvu koje ga pravi. Vi možete koristiti neki krem sir i naravno, paštete će biti ukusnije ako je sir masniji. Lep pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala puno, pravim sutra i javljam rezultat! ❤️

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...