уторак, 23. јул 2019.

Frajlina torta


Razmišljala sam koji naziv dati torti koju sam pravila Nedi za dvanaesti rođendan, a onda mi je jedna draga instagram-prijateljica u sekundi pomogla, rekavši, neka bude "Frajlina torta" :) I bi tako! 



Ako bih pravila paralelu između osobina ove torte mini formata i Nede, zaista ima sličnosti. Na prvi pogled malene a upečatljive ;) Frajla je rođena u 28 nedelji, sa svega 1.250 g, sa raznoraznim problemima koji su često pratilac prevremeno rođene dece.  Pa opet, kao što kaže izreka Nomen est omen odnosno, ime je znak, tako i nju njeno ime nosi kroz život - ne da se Neda, ona se bori! Veselo, otvoreno, radoznalo dete, koje voli ljude i voli život. I koje me visinom polako stiže ;)



Ovakav recept uvek dobro dođe ako vam je potreban desert za manje društvo, a želite da ostavite utisak. U torti nema ni gram brašna, upotrebljene su i mlečna čokolada i čokolada za kuvanje, ganaš je od mlečne slatke pavlake a kora se nakon pečenja poprska ni manje ni više nego viskijem (zapravo, htela sam da upotrebim amareto, ali ga nisam imala, pa je viski neočekivano dobro poslužio :) Dakle, kombinacija idealna za ljubitelje jakih, čokoladnih torti.




Frajlina torta

Sastojci:

• Za koru:

120 g mlevenih badema (sa opnom)
1 kašičica praška za pecivo
5 jaja
prstohvat soli
100 g šećera
200 g maslaca
100 g čokolade za kuvanje (ili crne)
50 g mlečne čokolade

• Za kremu:

500 ml mlečne slatke pavlake 
200 g čokolade za kuvanje
100 g mlečne čokolade 

• Za prelivanje kore:

50 ml skuvane vruće nes kafe (samo granule i voda, bez šećera)
5 kašika viskija (može i konjak ili amareto)


Priprema:

• Prvo se priprema ganaš krema:

U šerpicu sipati slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice. Staviti na srednje jaku vatru da se greje i otopi uz povremeno mešanje. Od trenutka kada se čokolada do pola otopila više se ne odmičete od šporeta, jer ganaš krem ne sme da provri. Čim se čokolada u potpunosti otopi i sjedini sa pavlakom, krema je gotova. Ona je u tom trenutku potpuno tečna i potrebno je da se ohladi pre nanošenja na tortu, zato se može napraviti i nekoliko sati pre pečenja kore.


• Priprema kore: 

Kora se peče u okruglom kalupu dimenzija 25 cm (ili manji, nikako veći).
Maslac iseckan na kockice i obe vrste čokolade staviti u činiju pa sve zajedno otopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Ostaviti da se malo prohladi.
Razdvojiti belanca i žumanca. Belanca sa prstohvatom soli mutiti u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati žumanca i otopljeni maslac i čokoladu. Kratko izmiksirati da se poveže i isključiti mikser.
Ručno umešati mlevene bademe pomešane sa praškom za pecivo. Mešati špatulom kako smesa ne bi pala.
Rernu uključiti da se ugreje na 170 stepeni.
Kalup za pečenje obložiti pek papirom ili ga podmazati maslacem i posuti brašnom. Umućenu smesu usuti u kalup i koru peći oko 35 minuta, s tim da je, ukoliko ima potrebe, možete na pola pečenja prekriti ukoliko počne pre vremena da se rumeni. Najbolje je da izvršite test ubadanjem čačkalice kako biste proverili da li je pečena.
Ostaviti koru da se u potpunosti ohladi pre nego što se stavi krema.



• Slaganje torte:

Ukoliko je pečena kora neravna (kao što se kod mene podigla na rubovima), možete taj deo opseći, izdrobiti ga, dodati mu malo mlevenih badema, čokoladnog krema i ruma i od toga napraviti kuglice za ukrašavanje.
Kora se filuje u kalupu. 
Skuvati nes kafu i odmah joj dodati viski. Koru izbockati viljuškom i time je poprskati. 
Zatim dodati pripremljenu ganaš kremu koja se skoro u potpunosti ohladila ali je još uvek tečna. Ostaviti 1/4 kreme za ukrašavanje a tortu vratiti u frižider da se hladi. 



Posle par sati, ostatak ganaš kreme izmiksirati, napuniti špric za ukrašavanje i dekorisati tortu. 

Slavljenica :)




10 коментара:

  1. Srecan divan dan divnoj frajlici koja se ne da. Bas je porasla, poljubac od mene!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga Božice, na lepim željama i na javljanju! Nadam se da je i tvoj momak dobro! Puno vas ljubimo i pozdravljamo 💕

      Избриши
  2. Vidi, moj delija je rođen u 7. mesecu (zaboravila sam ti ja te nedelje, a i nešto mi se računica nije poklapala sa lekarskom ;-)) i imao je 1575, na rođenju. Onda je lenja buba koja je samo spavala, spao na 1200g, proveo čitav mesec na intenzivnoj nezi, ukupno dva u inkubatoru, a tri u Institutu za neonatologiju. Problema - kao u priči. Infuzija i transfuzija - broja im se ne zna.
    Sada? 195cm, bez ikakvih posledica osim borbenosti da istera ono što je njemu bitno, zgodan, pametan i jak, a imunitet - bolji nego svi njegovi drugovi.
    Sva ta deca imaju u genu usađeno da su borci od prvog dana i da posebnu sreću i radost donose svojim roditeljima. Neka nam je Neda srećna i zdrava još mnoga leta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, kod Nede je ipak bilo ozbiljnih problema. Ubrzo nakon rođenja je reanimirana dva puta, budući da nije disala a kao posledica toga je nastupilo ozbiljno moždano krvarenje. Ona ima c.paralizu, prohodala je sa 5 godina. Ali, samo kad se setim kakve su bile prognoze, nije se znalo ni kada će prohodati ni kako će to izgledati. A ona sada trči, samostalno se penje i silazi niz stepenice, ipak je u velikoj meri funkcionalno dete s obzirom na svoju dijagnozu. Prvo smo se borili za život a sada nastavljamo borbu za kvalitet života.
      S druge strane, isto kao i kod tvog momka - imunitet joj je odličan! Mada ja mislim da to ima veze i s tim što jede sve i nikada nije bila probirač ;)
      Hvala ti puno na lepim željama i na javljanju :*

      Избриши
  3. Dobro je Jeko, u septembru krece vec u predskolsko. Proltese 6. godina. Ljubimo i mi vas!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ajoj, kako vreme leti! Kad već pre predškolac! Ljubimo ga i želimo mu sve najbolje na jesen u školici! :*

      Избриши
  4. Dragi Milorade, zagrljaj tebi i frajlici.
    Ljubim vas obje i najljepse cestitke na 12-om.
    ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno draga moja S.! :* Grlimo te, ljubimo i šaljemo tople pozdrave! 😍

      Избриши
  5. Mjera slatke pavlake u odnosu na mjeru čokolade u ovom receptu je prevelika. Krema se nije stegla ni kada se ohladila. Na 300g čokolade treba samo 300 ml slatke pavlake. Čak može i manje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukoliko Vam se ganaš nije stegao, to može biti i do slatke pavlake ili do čokolade. Nedavno sam pravila ganaš od bele čokolade u odnosu 200 g čokolade i 200 ml slatke pavlake i nije se stegao.
      A davno sam pravila poznati kolač Čudo od čokolade, sa Coolinarike, gde je odnos 500 ml pavlake i samo 200 g čokolade, pa je krema kada se dobro rashladila bila divno čvrsta a penasta.
      https://www.coolinarika.com/recept/cudo-od-cokolade-6efef962-642b-11eb-a6ba-0242ac120014
      Pokušajte još jednom, ovo je divna torta i nadam se da ćete joj dati drugu šansu. Lep pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...