уторак, 28. мај 2019.

Pečena piletina na povrću


Često ne znam kako bih počela uvod u recept a da se ne ponavljam. Jer, i sada bih mogla napisati "ovo mi je jedno od omiljenih jela" ili "ovo je jelo koje često pripremam". Ustvari, ovo je jedna verzija recepta koji sam objavila pre više od godinu i po dana, ali sa dosta izmenjenih sastojaka pa sam odlučila da napišem i ovu varijantu budući da je češće pravim. Naravno, piletina je to što ostaje a vrsta povrća se može menjati. Volim ovakva jela, gde se zajedno peku i povrće i meso, pa ne moram da razmišljam o još nekom prilogu, već samo operem salatu i sve je spremno. Namerno neću pisati preciznu količinu povrća, jer to možete odredite sami, u zavisnosti od toga šta volite ili šta se trenutno zateklo u kući. U tome i jeste praktičnost ovakvih recepata, što trpe improvizacije. 



Pečena piletina na povrću

Sastojci:

3 bataka i karabataka
2 mlada luka (beli i zeleni deo)
200 g šampinjona
2 tikvice
2 veća krompira
200 ml soka od paradajza
100 ml vode
so, biber, suvi začin od povrća
2 kašike masti ili ulja


Priprema:

• Najmanje sat vremena pre pripreme, piletinu posoliti i pobiberiti pa ostaviti u frižideru. 
• Dve kašike masti staviti u dublji tiganj i zagrejati je na srednjoj temperaturi. Na ugrejanu mast spuštati komade piletine da se kožica zapeče. Okretati kako bi se zapeklo sa svih strana.  
• Dok se piletina peče, luk i šampinjone oprati i iseći. Izvaditi piletinu iz tiganja i na istoj masnoći na kojoj se ona pekla zajedno propržiti mladi luk i šampinjone. Varjačom sastrugati one fine reš mrvice od piletine koje su se uhvatile na dnu tiganja.
• Krompir oguliti i iseckati na sitnije kockice a isto uraditi i sa tikvicama (ili ih narendati). Ubaciti ih u tiganj, kada su luk i šampinjoni već pustili tečnost. Još malo propržiti pa skinuti sa vatre. Dodati paradajz sok, vodu i začine, tako da povrće ogrezne u tečnosti. 
• Ukoliko ćete peći u rerni u istoj posudi u kojoj ste prethodno pržili, onda samo preko povrća poslagati komade piletine i blago je utisnuti u povrće. Ukoliko ta posuda nije predviđena za pečenje u rerni, onda sve prebaciti u podmazanu vatrostalnu posudu.
• Prekriti alu folijom i staviti da se peče u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni. Desetak minuta pred kraj pečenja, piletinu okrenuti kako bi i sa donje strane porumenela i ostaviti otkriveno da se zapeče i suvišna tečnost ispari.


Servirati odmah, uz svežu salatu. 






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...