уторак, 6. фебруар 2018.

Očas posla lepinje


Sigurno vam se mnogo puta desilo da vam u kući nestane hleba a baš tada vam je potreban. Tako je bilo kod mene pre neki dan i na svu sreću, setila sam se recepta koji je na Coolinarici nedavno objavila draga cool-prija ZorkaZorka i uopšte nisam pogrešila što sam ga isprobala! Za one situacije kada nemate vremena da umesite klasični hleb sa kvascem ove lepinjice su sjajno rešenje. Najukusnije su kada su tople, ali su jako lepe i kada se ohlade, pa čak i sutradan. Možete da se poigrate, pa da napravite kombinaciju belog i nekog integralnog brašna ili da ih napravite samo u integralnoj verziji, da dodate semenke u testo ili ih bogato pospete semenkama - stvarno su odlične!  
Ako ih više rastanjite, zgodne su da se preseku i iskoriste za sendviče a ako ih ostavite onako debeljuškaste, kakve su bile kod mene, fini su prilog uz neko kuvano jelo, "na kašiku" :)





Očas posla lepinje


Sastojci:
(izvorni recept)

- Nije bitna veličina šolje, bitno je da se sve meri istom šoljom, ja sam koristila šolju od 2,5 dl i oblikovala 5 pogačica

2 šolje brašna 
(kod mene, 1 belog i 1 integralnog spelt brašna)
1 šolja jogurta 
2 kašike ulja (ja volim maslinovo a može i suncokretovo)
1 ravna kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
za posip: kim, krupna morska so, origano...


Priprema:

Najpre uključiti rernu da se ugreje na 200 stepeni.
U činiju za mešenje staviti brašno, prašak za pecivo, so, ulje i jogurt i prvo promešati varjačom ili kašikom pa nastaviti mešenje rukom i zamesiti testo.
Odmah ga podeliti na 4 ili 5 delova u zavisnosti od toga kolike lepinje želite.
Pleh obložiti pek papirom ili ga dobro podmazati pa poslagati lepinjice. Svaku blago pritisnuti dlanom da se još malo spljošti (ako želite tanje lepinje) pa  premazati jogurtom i posuti semankama ili suvim začinima. Ja sam koristila kim i krupnu morsku so, a mogu se staviti i susam, provansalska mešavina začina, suncokretove semenke i slično.


Staviti u rernu da se peku, gotove su kada porumene a to je za maksimalno 15-ak minuta. Vruće lepinjice prekriti čistom krpom i sačekati da se bar malo prohlade, pa navaliti :)


Pogledajte video na Youtube kanalu:


Mogu se praviti i u obliku hleba:



















6 коментара:

  1. Brze lepinjice ne zovu se bez razloga ‘brze’ jer one to jesu u svakom pogledu – brzo se umese, brzo naprave, brzo ispeku i još brže pojedu!!! Predivne!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Izgledaju super, bit ce isprobane. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Jeko, po ovoj meri testo je bilo dosta lepljivo pa sam dodavala brasno, jer drugacije nisam mogla da ih mesim rukama, kao sto ste naveli. Lepinjice su stvarno bile gotove za 15 min, ali mi se nekako mrve kad stavim namaz. Gde gresim, ili su i vama tako ispale? Hvala, Sanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sanja, stvarno ne znam kako se to desilo. Mnogo puta sam ih pravila baš po ovim merama i nikad nisam imala problema, ni sa gustinom testa ni posle, sa mrvljenjem. Mislim da se inače testa mrve ako se koriste integralna brašna sa manjim procentom glutena. A ako se koristi samo belo brašno to ne bi trebalo da se dešava. Nadam se da ćete im dati još jednu šansu...
      Lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...