Za mene, recepti koji su leti nezamenljivi su oni koji ispunjavaju tri uslova: da se brzo pripremaju, da nije potrebno da se uključuje rerna i da su laganog ukusa. Ovaj je jedan od takvih! Testenina u finom sosu od tikvica koji se pripremi za svega dvadesetak minuta. Jelo je lagano i osvežavajuće i ukoliko vam nešto preostane, fino je i kada se u potpunosti ohladi.
Inspiraciju za recept sam pronašla kod moje internet drugarice Dragane Džaleta @dangina_kuhinja. Danga je ovog meseca odlučila da objavljuje recepte sa tikvicama u glavnoj ulozi i ne zna se koji bih pre isprobala! Ovaj sam malo prilagodila onim sastojcima koje sam imala u kući, pa sam umesto oraha (koji se u Danginoj varijanti recepta iseckaju i tostiraju) upotrebila mlevene bademe kao sasvim finu zamenu.
Ukoliko ste zaintrigirani bojom paste koju sam koristila, trebalo bi da znate da je u pitanju domaća, ručno pravljena testenina koja je obojena prirodnim bojama - MADO pasta. Ovo nije prvi put da je koristim i zaista sam oduševljena ukusom i kvalitetom. Pored toga što pleni svojim izgledom, zahvaljujući bojama koje dobija iz povrća, MADO pasta ima kraće vreme kuvanja, veći procenat vlakana i ne sadrži jaja, tako da će odgovarati i onima koji poste ili su na veganskoj ishrani.
Pasta sa sosom od tikvica i badema
Sastojci:
2 tikvice srednje veličine
5 čena belog luka
šaka svežih listića nane
1 kašičica soli
pola kašičice belog bibera
2 kašike grčkog jogurta
2 kašike narendanog parmezana
2 kašike mlevenih badema
2 kašike maslinovog ulja
50 g maslaca
250 g MADO paste penne
1. U tiganju zagrejati maslac i maslinovo ulje. Tikvice dobro oprati (nema potrebe da se gule) i iseckati na kockice. Staviti ih na zagrejanu masnoću i dinstati oko 10 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Beli luk sitno iseckati i staviti u tiganj sa tikvicama. Dodati listiće sveže nane. Posoliti i pobiberiti.
2. Kada tikvice omekšaju, skinuti sa vatre i prebaciti u blender. Dodati grčki jogurt, parmezan, badem pa izmiksirati. Druga varijanta je da se sve blago ispasira viljuškom, a da se ostave komadići. Zatim sve vratiti u tiganj i poklopiti kako bi ostalo toplo.
3. U međuvremenu, u 2 l ključale posoljene vode spustiti testeninu i kuvati je po uputstvu sa pakovanja (4 do 5 minuta). Deo vode u kojoj se testenina kuvala dodati u sos i promešati (oko 150 ml) a ostatak procediti.
4. Oceđenu testeninu pomešati sa sosom od tikvica, posuti narendanim parmezanom i odmah servirati.
Нема коментара:
Постави коментар