петак, 12. мај 2023.

Pita sa koprivom


Nabrala sam koprive u tatinoj bašti i odmah znala da ću ih ubaciti u neku finu pitu. Sećam se da je mama svakog proleća pravila pitu od kupovnih kora, nešto poput gibanice-zeljanice, ali ja sam sada odlučila da ipak napravim pitu sa prhkim testom jer je to nešto što najviše volim. 


Naravno, kada prođe sezona sveže koprive, na isti način možete raditi sa zeljem, blitvom ili spanaćem i pita će biti podjednako ukusna!



Pita sa koprivom

Sastojci:

Podloga:

120 g speltinog brašna
120 g samlevenih ovsenih pahuljica
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
1 jaje
50 g maslaca
50 g svinjske masti
2 kašike hladne vode

Nadev:

150 g svežih listova koprive
3 jajeta
300 g svežeg sira
100 g kisele pavlake
1 kašičica soli

Priprema:

1. Najpre umesiti testo za podlogu. U činiju staviti sve sastojke, promešati varjačom pa nastaviti mešenje rukom dok se svi sastojci ne sjedine. 
List pek papira posuti brašnom i na njemu razvući testo pomoću oklagije tako da bude prečnika 30 centimetara. Zajedno sa papirom testo prebaciti u kalup za pečenje (26 cm). Popraviti testo na ivicama kalupa pa ga izbockati viljuškom i staviti u frižider da se hladi dok se priprema nadev.



2. Na ruke navući gumene rukavice kako biste se zaštitili od peckanja, pa koprivu dobro oprati pod mlazom hladne vode. U šerpu sipati vodu i staviti je na šporet da provri. U ključalu vodu spustiti koprivu pa je kuvati oko 3 minute, koliko je potrebno da svene i omekša. Odmah je ocediti od viška vode (vodu možete kasnije iskoristiti za zalivanje cveća ili je popiti). Kada se ohladi, sitno iseckati. 


3. U činiji pomešati sastojke za nadev: jaja, sir, pavlaku i so. Dodati sitno iseckanu koprivu i dobro promešati. 


4. Preko rashlađene podloge sipati nadev od koprive i sira. Poravnati ga i posuti suncokretovim semenom. 


5. Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni oko 35 minuta. Pečena je kada rub testa porumeni. Ostaviti da se prohladi pa iseći i servirati. 




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...