уторак, 20. октобар 2020.

Slatke kiflice od bundeve


Kao što sam već napisala u receptu za Hleb od bundeve, ovaj jesenji plod veoma volim i često koristim. A testa u koja je dodata bundeve su fenomanalna! Imam utisak da pecivo duže ostaje sveže i meko, ima prelepu boju a o ukusu da ne govorim. Pri tom, ukus bundeve nije dominantan te će se ovakvo pecivo sigurno svideti i onima koji je ne vole. 


Pre neki dan sam dobila veliku belu bundevu, ispekla sam je i odlučila da napravim slatke kiflice. Ostatak sam rasporedila u kesice, označila da je u svakoj 300 g pirea jer mi je obično toliko potrebno bilo da hoću da pravim hleb, kiflice ili potaž i taj ostatak odložila u zamrzivač. To mi mnogo olakšava pripremu jer se pire brzo odledi i spreman je za korišćenje. 



Slatke kiflice od bundeve

Sastojci:

1 kg glatkog brašna (+100 g)
40 g svežeg kvasca (1 kockica)
300 ml mleka
100 g šećera
1 kašičica soli
2 kesice vanilin šećera (2x10g)
300 g pasirane pečene bundeve
100 g svinjske masti (ili maslaca)
2 žumanceta
džem ili čokoladni krem
za premazivanje: žumance i malo mleka

Priprema:

Pre pripreme potrebno je napraviti pire. Bundevu dobro oprati, osušiti i iseći na komade. Staviti ih na pleh obložen pek papirom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Pred kraj pečenja probosti viljuškom i ako je bundeva omekšala, pečena je. Kada se prohladi, koru odstraniti a meso bundeve usitniti u secku ili blenderu. Može se usitiniti i običnom ručnom pasirkom. Ostatak rasporediti u kesice i zamrznuti.

1. Mleko ugrejati i sipati u veliku činiju za mešenje. Dodati mu po kašičicu šećera i brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, dobro promešati, poklopiti i ostaviti da zapeni.
2. U drugoj činiji dobro promešati mast, pire od bundeve, žumanca, šećer i vanilin šećer.


3. Tu smesu dodati u aktiviran kvasac, pa postepeno dodati brašno i so uz mešanje varjačom ili mikserom a kada smesa postane gusta nastaviti mešenje rukom. Možda neće biti potrebna sva količina brašna. Testo mora biti meko. Činiju pokriti da se ne suši pa je ostaviti na toplom mestu najmanje 45 minuta da testo naraste.
4. Zatim ga istresti na podlogu za mešenje posutu brašnom i podeliti na 6 jednakih delova. Oblikovati loptice pa prvu pomoću oklagije tanko razvući u oblik kruga. Iseći ga na 8 delova (ili 6 ukoliko želite veće kifle). Na svaki deo staviti po kašičicu džema ili krema, spoljne krajeve presaviti ka unutra, preko džema da ne bi cureo tokom pečenja i uviti u kiflicu. Na taj način uraditi i sa preostalim delovima testa.


5. Kiflice stavljati na pleh obložen pek papirom. Kada sve budu složene uključiti rernu da se greje na 180 stepeni (sa ventilatorom). Kiflice premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i po želji, dodatno posuti krupnim ili kristal šećerom. Peći u rerni oko 25-30 minuta, odnosno dok ne dobiju finu rumenu boju.










Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...