четвртак, 28. новембар 2019.

Posni prebranac od leblebija


Prebranac od leblebija pripremam na isti način kao i klasičan prebranac od pasulja. Jedina razlika je to što za vreme posta koristim ulje, a inače najviše volim da ga spremam sa svinjskom mašću. 


Leblebije su veoma zdrava mahunarka i često ih koristim. Izuzetno su bogate gvožđem i kalcijumom a imaju nizak glikemijski indeks pa su pogodne i za one ljude koji su na nekoj od dijeta. Mogu se koristiti za pripremu salata, variva, namaza a ponekad ih skuvam, začinim i ispečem i dobijem super zdrave grickalice.
 Inače, mogu se kupiti već obarene, u konzervi, a najjeftinija varijanta je kupiti ih suve, u prodavnicama Zdrave hrane, pa pripremiti. Kada imam vremena, kupim kilogram ili više, dobro ih operem, nalijem hladnom vodom i ostavim preko noći da nabubre i ispuste fitinsku kiselinu. Sutradan, tu vodu ocedim, nalijem ponovo hladnom vodom i stavim da se kuvaju. Kuvane leblebije dobro ocedim, prosušim i spakujem u kesice pa ih zamrznem i vadim po potrebi.



Posni prebranac od leblebija 

Sastojci:

500 g suvih leblebija
3 glavice crnog luka
3 šargarepe
4-5 lovorovih listića
kašičica soli
kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
dve kašičice slatke aleve paprike
ulje

Priprema:

1. Ukoliko koristite suve (nekuvane) leblebije, potrebno ih je prvo skuvati. Taj postupak počinje veče uoči pripremanja prebranca. Leblebije dobro oprati u situ, staviti u dublju šerpu u kojoj će se kuvati i naliti hladnom vodom. Ostaviti preko noći da se namaču i nabubre. Sutradan, tu vodu ocediti, naliti novom hladnom vodom, dodati malo soli i staviti da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Kuvaju se oko sat vremena. Nakon toga, ocediti ih od vode u kojoj su se kuvale, ali vodu obavezno sačuvati jer će biti potrebna da se prebranac nalije tom tečnošću.
Ukoliko koristite leblebije iz konzerve koje su već skuvane, preskačete prethodni korak i prelazite na sledeći:

2. U dublju šerpu ili tiganj sipati ulje da potpuno obloži dno. Nemojte štedeti na ulju - ipak je jelo ukusnije ako je malo masnije, posebno kada se priprema posna varijanta. Na ulje staviti sitno iseckan crni luk, posoliti ga i dinstati na tihoj vatri, uz mešanje. Kada luk požuti, dodati sitno iseckanu šargarepu i nastaviti dinstanje još 2-3 minuta.


3. Na prodinstani luk i šargarepu staviti skuvane leblebije i sve začine: so, suvi začin, biber, alevu papriku i lovorov list. Dobro promešati da se leblebija obloži začinima sa svih strana. 
Vatrostalnu posudu u kojoj će se prebranac peći, dobro nauljiti i sve u nju preručiti. Zatim naliti onom sačuvanom vodom u kojoj su se leblebije kuvale. Potrebno je da sve ogrezne u tečnošću. 
Staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni oko 45 minuta do sat vremena. Na polovini pečenja, promešajte i ukoliko primetite da gori, pokrijte poklopcem ili alu-folijom. 


Servirati uz salatu, cveklu ili kisele krastavčiće, topao hleb i hladno belo vino :)
Prijatno!




1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...