петак, 28. јун 2019.

Spagetti Crudi - Sirovi špageti sa paradajzom


U životu se mnogo puta potvrdilo da su svari, koje su me na prvu loptu oduševile i ostavile bez teksta, ustvari vrlo jednostavne. Što ih, naravno, po mom mišljenju, čini još genijalnijim. Takav je slučaj i sa ovim receptom. Kao što naziv kaže, špageti se predhodno ne kuvaju, već se tako sirovi izmešaju sa ostalim sastojcima u jednom dubljem tiganju ili šerpi i za dvadesetak minuta, ručak je gotov. Bez mnogo upotrebljenog posuđa i truda. 
Špageti Krudi (Spagetti Crudi) se mogu obogatiti, odnosno pojačati tunjevinom ili prethodno proprženom slaninicom. Ovi sastojci su dovoljni da se pripremi ručak za troje, ne mnogo gladnih ljudi :)



Spagetti Crudi - Sirovi špagete sa paradajzom

Sastojci:

250 g špageta
500 g zrelog, mekšeg paradajza
50 g sveže narendanog parmezana
3-4 čena belog luka
nekoliko listića svežeg bosiljka
oko 50 ml maslinovog ulja
200 ml vode
ravna kašičica soli
pola kašičice šarenog bibera

Priprema:

Paradajz oprati, preseći na pola i iseći na tanje komadiće. Beli luk očistiti i narendati. Bosiljak oprati i naseckati. Parmezan narendati.


U dublji tiganj ili šerpu sipati malo maslinovog ulja. Špagete prepoloviti i deo staviti u tiganj. Dodati im malo parmezana, paradajza i bosiljka. Uraditi tako, u nekoliko slojeva, dok ne potrošite sve sastojke. Posoliti i pobiberiti.
Sve zaliti vodom i poprskati sa još malo maslinovog ulja.


Poklopiti i staviti na srednje jaku vatru da se kuva. Obavezno proveravati i mešati dok se kuva kako se ne bi zalepilo za dno posude. Možete varjačom još malo usitiniti paradajz a ukoliko je kiseliji, dodajte kašičicu šećera.
Gotovo je za najviše dvadeset minuta, kada testenina omekša. Ali, vodite računa da je ne prekuvate, mora ostati al dente.



Servirati odmah, posuto parmezanom, sa dosta sveže salate. 



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...