четвртак, 29. март 2018.

Čokoladna


Čokoladna torta ili kolač, kako god je zvali,  pravi se za sve svečanije prilike u mojoj porodici i tako već godinama, da ne kažem decenijama :))  Divna je čokoladna, sočna, prava kalorična bomba i zaista,  ko god da ju je probao bio je očaran njenim jednostavnim izgledom a raskošnim ukusom. Ovaj recept sam prvi put objavila na Coolinarici pre tri godine, kada sam izabrana za Cool Chefa  želeći da se na ovaj način zahvalim svim dragim ljudima za sve čestitke i lepe reči koje su mi tih dana uputili :)
Da napomenem da je ova torta stvarno odličan izbor i za svečane prilike, praznike, kada nemate mnogo vremena za pripremu komplikovanijeg deserta sa mnogo korica ili više krema a recept će sigurno dobro doći i početnicima jer uz malo truda mogu dobiti zaista predivan, reprezentativan desert ;)





Čokoladna


Sastojci:

Za biskvit:
8 jaja 
180 gr šećera 
180 gr mlevenih oraha 
1 puna kašika kakaa 
3 kašike prezle 
1 kašičica praška za pecivo 

Za natopiti biskvit: 
1 dl vrućeg mleka 
pola kašičice nes kafe 

Za prvi fil: 
2 belanceta 
2 kašike šećera u prahu 
2 žumanceta

Za drugi fil: 
3 dl vode 
3 kašičice nes kafe 
200 gr čokolade 
250 gr maslaca 
150 gr šećera u prahu 
I još: 
150 gr mlevenih pečenih lešnika 
50 gr mlevenog keksa (ili oraha)

Napomena:

• Poželjno je da se torta pravi dan ranije, kako bi lepo upila fil i stegla se. Može se napraviti i dva dana ranije. Osim toga, neophodno je da se filuje u kalupu, jer je fil u trenutku nanošenja tečan (gustina je otprilike kao kod smese za palačinke), pa ukoliko je kalup malo širi, biće potrebno da se obloži folijom kako bi se sprečilo da fil iscuri sa strane. 

Priprema kore:    

• Belanca umutiti u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca, dobro umutiti, pa ručno umešati mlevene orahe, prezle i kakao prosejan sa praškom za pecivo. Spatulom prevrtati smesu da se sve lepo poveže. Izručiti u pleh obložen namašćenim pek papirom (dimenzije 28 ili 26, nikako veći) i peći u rerni na 180 stepeni, sa ventilatorom. Ukoliko počne naglo da rumeni, prekriti alu-folijom i dovršiti pečenje, jako važno je da vodite računa da se ne prepeče.  

Priprema fila:  

• U veću šerpu staviti vrelu vodu (3 dl) i nes kafu pa dobro izmešati i staviti na tihu vatru. Dodati sve ostale sastojke: čokoladu izlomljenu na kockice, iseckan maslac i šećer u prahu.    Dok se to greje, umutiti 2 belanceta u čvrst sneg, dodati šećer i žumanca i izmiksirati. 

• Kada smesa iz šerpe počne da ključa, u tankom mlazu dodati je u prvi fil od jaja, neprestano muteći (pazite, to će možda malo da prska). U ta dva, sada spojena, fila, dodati mlevene lešnike i mleveni keks i dobro izmešati spatulom. 

• Pečeni biskvit odlepiti sa pek-papira i staviti u kalup u kome će se torta filovati. Ja imam podesivi obruč za torte, pa sam njega pričvrstila oko biskvita i filovala direktno na tacni na kojoj sam posle servirala tortu. Biskvit poprskati vrućim mlekom u kome je rastvoreno pola kašičice nes kafe. Preko biskvita izliti vrući fil, za dekoraciju naribati čokoladu preko fila, i tortu odmah ostaviti u frižider, najbolje preko noći, da se dobro rashladi i stegne.



 * U originalni tetkin recept ide obična, domaća kafa, ali umesto nje, već duže vremena koristimo nes kafu, jer nam se više dopada takva aroma. 
* Biskvit se može peći i u četvrtastom plehu (za đuveč, dimenzija oko 35x25 cm), ostaviti u plehu, samo se stavi fil pa se torta drži u njemu i servira isečena na kocke, u obliku kolača.
* Tortu možete servirati i sa nekim voćnim prelivom koji će fino osvežiti njen dominantni, čokoladni ukus. Prokuvate oko 200 gr višanja ili jagoda sa kašikom šećera i gustina i prelijete preko serviranog parčeta - božanstveno! :)
Recept objavljen na Coolinarici u junu, 2015.






3 коментара:

  1. Čini se sjajno,planiram da probam.Malo me brine taj redak fil,kako osiguras da ne iscuri...Da li je dovoljno oko biskvita staviti obruc od pleha za tortu u kome se biskvit pekao?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, ako pravim u dubljem plehu (onaj za đuveč, dimenzija oko 30x20cm), onda naravno, nema straha da će iscureti a kada pravim ovako, u obliku torte, imam onaj podesivi okrugli kalup koji čvrsto stegnem uz koru i još ga dodatno pričvrstim štipaljkama da ne šeta i bude ok. Ukoliko bi radila u kalupu za pečenje torte, onda može da se ispod kore podvuče folija dovoljno velika da se oblože i stranice kalupa pa neće iscureti. Folija se skloni tek kad se fil dobro rashladi i stegne. Nadam se da će ti se svideti! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...