среда, 6. јул 2022.

Grašak sa piletinom

 

Često sam u dilemi kada pomislim da objavim recept za nešto ovako jednostavno, popust graška "na kašiku", a onda se setim da uvek ima početnika u kuvanju i da će nekome koristiti. I ne samo to - i sama volim da čujem kako drugi spremaju ova obična jela, jer često bude nekih caka koje mi se dopadnu pa ih primenim.


Ovo je jedno od onih jela koja se pripremaju relativno brzo i jednostavno. Naravno, mladi sveži grašak će se brže skuvati nego onaj iz zamrzivača ali nema tu neke značajne razlike tako da ovaj obrok često biram kada nemam mnogo vremena da stojim pored šporeta. Osim toga, još jedan plus je to što se može podgrevati i zamrzavati pa često pripremim više nego što mi je potrebno kako bih imala ručak za dva dana ili deo koji preostane zamrzla, da imam u rezervi za one dane kada nemam vremena za kuvanje.




Grašak sa piletinom

Sastojci:

600 g graška
400 g pilećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 puna kašičica suvog začina od povrća
1 puna kašičica sušene mirođije
trećina kašičice bibera
kašika svinjske masti

Za hladnu zapršku:

1 puna kašika brašna 
1 puna kašika slatke mlevene paprike
200 ml vode

Priprema:

• U šerpi ugrejati mast pa na njoj najpre propržiti sitno iseckan crni luk. 
Šargarepu narendati, a belo meso iseckati na kockice pa staviti u šerpu kada luk požuti. Dinstati dok meso ne pobeli sa svih strana. 
Zatim staviti začine i grašak.
U šerpu sipati toplu vodu tek da prekrije jelo, poklopiti i na tihoj vatri kuvati oko pola sata uz povremeno mešanje.

• Nakon tog vremena, u činijici promešati brašno, papriku i vodu tako da nema grudvica. Usuti u šerpu i dobro promešati pa kuvati još desetak minuta ali uz češće mešanje kako jelo ne bi zagorelo.

• Servirati uz sezonsku salatu.






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...