петак, 15. децембар 2017.

Ledene bombice

Ne znam kako je kod drugih, ali meni mesec decembar donosi i jednu vrstu pozitivne nervoze i uzbuđenja. Slava nam je Sveti Jovan, dakle, tek krajem januara i tek tada se sa velikim zadovoljstvom razmašem i uživam u pripremi sitnih kolača, ali već negde u ovom periodu krenem i sa povremenom probom novih recepata. Ove bombice sam prvi put napravila pre par godina i sećam se da su oduševile sve koji su ih probali. Prvo, svojim elegantnim izgledom, a onda i ukusom. Ne peku se, a podnose i zamrzavanje, pa i na taj način možete sebi olakšati posao kada upadnete u pretprazničnu gužvu :)






Ledene bombice


Sastojci:

500 ml mleka 
2 kesice (2x40gr.) pudinga od vanile (ili čokolade) 
2 kesice vanilin šećera 
8 punih kašika šećera 
200 gr maslaca ili margarina 
250 gr lešnika (ili maka, rogača, oraha...) 

za glazuru:
200 gr čokolade 
5 kašika ulja 

za dekoraciju:
50 gr mlečne čokolade




Priprema: 

1. U 2 dl mleka razmutiti prašak za puding a preostalih 3 dl staviti u šerpicu sa šećerom i vanilin šećerom pa zakuvati. 
U vruće mleko umešati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje. 
2. Maslac sobne temperature iseći na kockice i izmiksirati. Dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i mutiti da se lepo sjedini. 
U to dodati 250 gr lešnika, izmešati varjačom ili spatulom i ostaviti u zamrzivač na najmanje pola sata da se lepo rashladi i pomalo stvrdne kako bi se kuglice lakše formirale. 
3. Vlažnim rukama oblikovati bombice, slagati na poslužavnik obložen providnom folijom (tako će se manje lepiti), pa oblikovane kuglice staviti u zamrzivač na 30-ak minuta da se lepo ohlade (na taj način će se i glazura brže hladiti kada se nanese). 
Za to vreme na pari istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se malo prohladi. 
4. Rashlađene bombice stavljati na viljušku, tako spuštati u istopljenu čokoladu i slagati na poslužavnik obložen folijom da se lepo ocede. Kada se glazura stegne, mogu se dekorisati istopljenom mlečnom čokoladom, koja se naspe u kesicu za zamrzavanje, odseče joj se vrh i kuglice se poprskaju. Kada se glazura stegne, servirati ih u papirne korpice.






Napomene: 
- Prvi put sam bombice pravila sa pudingom od vanile i lešnikom i to mi je najlepša varijanta. Sledeći put sam pravila sa pudingom od čokolade, smesu podelila na dva dela, u prvi deo sam stavila rogač a u drugi  mleveni mak. Za moj ukus, bile su prilično "jake", pa bih tu kombinaciju sledeći put napravila ipak uz dodatak oraha ili keksa, da ublaže jak ukus rogača ili maka.  
- Smesa je pomalo lepljiva, tako da obavezno pokvasite ruke pre oblikovanja kuglica i smesu dobro rashladite.




Recept objavljen na Coolinarici u januaru 2014.



8 коментара:

  1. Prosto nije normalno koliko su perfektne. Kao nacrtane. Kad porastem, volela bih i ja ovo da umem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato, hvala najlepše, sad već crvenim! 😃💕Volim da pravim sitne kolače, pa se to ponekad i vidi na njima, a nisam uvek baš tako uspešna 😍😃

      Избриши
  2. Jeko ljepoto nasa dobro dosla u blogerske vode, slicice su ti divne I radujem se tvojim receptima I kreacijama... sto god dodirnes u umjetnost pretvoris <3

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo deluje sjajno,a imam utisak i da ih deca vole...moram probati!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, moram priznati da moja frajla najviše voli suve keksiće i suvlji tip kolača, poput oblatni 😊 Ali ove bombice su stvarno divne, a kada se lepo ukrase, za neke svečanije prilike, nema ko se ne uhvati najpre baš za njih 😉 Nadam se da će se dopaste i deci i tebi, hvala ti, pozdav!

      Избриши
  4. Evo, uvrštene su na moj slavski meni. Divno su dekorativne osim što su ukusne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nastasja, jesu! Možda ima malo posla oko ukrašavanja, ali posle nemate posla oko sečenja. Osim toga, biće ih dosta...Hvala na javljanju, lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...