понедељак, 18. децембар 2017.

Marcipan bombice

Ukoliko imate pripremljene sve sastojke (a to znači samo da sameljete orahe ili bademe:)) ove bombice ćete napraviti za petnaestak minuta što stvarno dobro dođe kada vam je potrebno više vrsta sitnih kolača. Iako su posne, toliko su raskošnog, aromatičnog ukusa da zaslužuju da se nađu i među mrsnim kolačima. 






Marcipan bombice 


Sastojci:

200 gr marcipana
200 gr suvih smokava (11 komada)
100 gr džema od narandže
1 kašika kajsijevače (ili nekog likera koji volite)
60 gr mlevenih oraha (ili badema)
1 kašika šećera u prahu


Priprema:

1. Marcipan staviti u deblju kesu za zamrzavanje (od 1 kg) i pažljivo preći oklagijom preko kese da ga istanjite. Tupom stranom noža iseći ga na jednake delove - ja sam isekla tri trake po dužini i sedam po širini da bih dobila 21 bombicu.
2. Smokve iseći na polovine. Prilikom kupovine smokvi, najbolje bi bilo uzeti što mekše odnosno sočnije suve smokve.
3. U džem od narandže staviti kašiku rakije i promešati, a u mlevene orahe staviti prah šečer i takođe promešati.
4. Polovinu smokve smotati u lopticu i obložiti je kockicom marcipana. Napraviti kuglicu, spustiti je u džem, prevrnuti par puta kašičicom pa spustiti u orahe i uvaljati. Tako uraditi sa svim kuglicama i ređati ih na tanjir.




5. Obavezno ih ostaviti na hladnom da prenoće i prosuše se. Hlađenjem će orasi kojima su bombice obložene malo da ovlaže, pa ih možete pre serviranja još malo posuti orasima.  






Napomene:
Recept je iz Velike knjige kolača, sa malim izmenama. U originalnom receptu se kuglice valjaju u krokant.
Ukoliko je džem gušći, pre valjanja potrebno ga je ugrejati, na pari ili u mikrotalasnoj. Naravno, može se koristiti i neki drugi svetliji džem, na primer, od kajsije, ali je džem od narandže, u kombinaciji sa marcipanom, zaista posebnog, oporog ukusa i svakako je najbolje ako se radi upravo sa njim. 
Nemojte da vas brine ona kašika rakije, ona se ne "prepoznaje" a opet da dobar šmek. Ako mislite da će bombice jesti i deca (mada, mislim da su retka ona deca koja vole marcipan ;) možete umesto rakije staviti rum ili neki blaži liker.




4 коментара:

  1. Auuu, Jeko, gde me nađe!👍 Em se bombice brzo spreme, em su sve sastoci koje volim, a marcipan mi je baš slaba tačka.. Divota! 💖

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, baš mi je drago da ti se dopadaju, hvala ti na javljanju! 💕 Nisam ranije volela marcipan, a šta se onda desilo, ne znam, sad imam bar 3-4 kolača sa marcipanom koje obožavam 😏😄

      Избриши
  2. Одговори
    1. Obično u Lidlu, a ima da se kupi i u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...