петак, 15. децембар 2017.

Ledene bombice

Ne znam kako je kod drugih, ali meni mesec decembar donosi i jednu vrstu pozitivne nervoze i uzbuđenja. Slava nam je Sveti Jovan, dakle, tek krajem januara i tek tada se sa velikim zadovoljstvom razmašem i uživam u pripremi sitnih kolača, ali već negde u ovom periodu krenem i sa povremenom probom novih recepata. Ove bombice sam prvi put napravila pre par godina i sećam se da su oduševile sve koji su ih probali. Prvo, svojim elegantnim izgledom, a onda i ukusom. Ne peku se, a podnose i zamrzavanje, pa i na taj način možete sebi olakšati posao kada upadnete u pretprazničnu gužvu :)






Ledene bombice


Sastojci:

500 ml mleka 
2 kesice (2x40gr.) pudinga od vanile (ili čokolade) 
2 kesice vanilin šećera 
8 punih kašika šećera 
200 gr maslaca ili margarina 
250 gr lešnika (ili maka, rogača, oraha...) 

za glazuru:
200 gr čokolade 
5 kašika ulja 

za dekoraciju:
50 gr mlečne čokolade




Priprema: 

1. U 2 dl mleka razmutiti prašak za puding a preostalih 3 dl staviti u šerpicu sa šećerom i vanilin šećerom pa zakuvati. 
U vruće mleko umešati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje. 
2. Maslac sobne temperature iseći na kockice i izmiksirati. Dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i mutiti da se lepo sjedini. 
U to dodati 250 gr lešnika, izmešati varjačom ili spatulom i ostaviti u zamrzivač na najmanje pola sata da se lepo rashladi i pomalo stvrdne kako bi se kuglice lakše formirale. 
3. Vlažnim rukama oblikovati bombice, slagati na poslužavnik obložen providnom folijom (tako će se manje lepiti), pa oblikovane kuglice staviti u zamrzivač na 30-ak minuta da se lepo ohlade (na taj način će se i glazura brže hladiti kada se nanese). 
Za to vreme na pari istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se malo prohladi. 
4. Rashlađene bombice stavljati na viljušku, tako spuštati u istopljenu čokoladu i slagati na poslužavnik obložen folijom da se lepo ocede. Kada se glazura stegne, mogu se dekorisati istopljenom mlečnom čokoladom, koja se naspe u kesicu za zamrzavanje, odseče joj se vrh i kuglice se poprskaju. Kada se glazura stegne, servirati ih u papirne korpice.






Napomene: 
- Prvi put sam bombice pravila sa pudingom od vanile i lešnikom i to mi je najlepša varijanta. Sledeći put sam pravila sa pudingom od čokolade, smesu podelila na dva dela, u prvi deo sam stavila rogač a u drugi  mleveni mak. Za moj ukus, bile su prilično "jake", pa bih tu kombinaciju sledeći put napravila ipak uz dodatak oraha ili keksa, da ublaže jak ukus rogača ili maka.  
- Smesa je pomalo lepljiva, tako da obavezno pokvasite ruke pre oblikovanja kuglica i smesu dobro rashladite.




Recept objavljen na Coolinarici u januaru 2014.



6 коментара:

  1. Prosto nije normalno koliko su perfektne. Kao nacrtane. Kad porastem, volela bih i ja ovo da umem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato, hvala najlepše, sad već crvenim! 😃💕Volim da pravim sitne kolače, pa se to ponekad i vidi na njima, a nisam uvek baš tako uspešna 😍😃

      Избриши
  2. Jeko ljepoto nasa dobro dosla u blogerske vode, slicice su ti divne I radujem se tvojim receptima I kreacijama... sto god dodirnes u umjetnost pretvoris <3

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo deluje sjajno,a imam utisak i da ih deca vole...moram probati!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, moram priznati da moja frajla najviše voli suve keksiće i suvlji tip kolača, poput oblatni 😊 Ali ove bombice su stvarno divne, a kada se lepo ukrase, za neke svečanije prilike, nema ko se ne uhvati najpre baš za njih 😉 Nadam se da će se dopaste i deci i tebi, hvala ti, pozdav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...