понедељак, 11. децембар 2017.

Rolat sa susamom

Još jedan stari mamin recept, pogodan za svečanije prilike, jer je rolatić i ukusan i dekorativan na tacni sa kolačima. Ljubiteljima susama u kolačima, sigurno će se dopasti! Osim toga, zgodno rešenje i da se potroše zalihe žumanaca iz zamrzivača ;) 




Rolat sa susamom


Sastojci:

 Mera za dva rolata: 
2 lista oblatne 
6 žumanaca 
250 gr šećera 
250 gr maslaca 
100 gr pečenog susama 
200 gr mlevenih oraha 
1 kesica burbon-vanilin šećera



Priprema: 

1. Dva lista oblatne umotati u čiste, vlažne ali dobro isceđene krpe, da bi dovoljno omekšale kako bi se mogle saviti u rolat. Oblatna ne sme previše da omekša, dovoljno je ostaviti je u krpi do deset minuta. 
2. Žumanaca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom u činiji pogodnoj za kuvanje na pari, staviti je na šerpu sa ključalom vodom i kuvati uz mešanje, desetak minuta. 
3. Kada se šećer istopi, dodati maslac iseckan na kockice i mešati dok se i on ne istopi i smesa zgusne (oko 10 minuta). Skinuti sa vatre i u vruće dodati pečeni susam i mlevene orahe, dobro promešati i odmah filovati oblatne. 
4. Obe oblatne podjednako premazati filom, a 3 cm na kraju oblatne ostaviti prazno, da fil prilikom motanja ne bi cureo. 
Uvijati počevši od duže strane, da se dobije duži a tanji rolat. Pažljivo uviti u rolat i onda ga blago "valjati" po stolu, kao oklagiju, da dobije lep okrugao oblik i da se fil fino stopi sa oblatnom  a zatim svaki rolat umotati u providnu foliju i ostaviti na hladnom da se stegne. Sutradan, tankim nožem iseći na parčiće i servirati.





Par napomena:

- Ovo je veća mera, za dva rolata, a naravno, može se i prepoloviti pa napraviti i od tri žumanceta, za jedan rolat. 

- Kolač se može uviti u streč-foliju i zamrznuti, a kada se izvadi iz zamrzivača, već posle 15-ak minuta može da se seče na tanke parčiće i servira.






4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...