Još jedan stari mamin recept, pogodan za svečanije prilike, jer je rolatić i ukusan i dekorativan na tacni sa kolačima. Ljubiteljima susama u kolačima, sigurno će se dopasti! Osim toga, zgodno rešenje i da se potroše zalihe žumanaca iz zamrzivača ;)
Sastojci:
Mera za dva rolata:
2 lista oblatne
6 žumanaca
250 gr šećera
250 gr maslaca
100 gr pečenog susama
200 gr mlevenih oraha
1 kesica burbon-vanilin šećera
Priprema:
1. Dva lista oblatne umotati u čiste, vlažne ali dobro isceđene krpe, da bi dovoljno omekšale kako bi se mogle saviti u rolat. Oblatna ne sme previše da omekša, dovoljno je ostaviti je u krpi do deset minuta.
2. Žumanaca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom u činiji pogodnoj za kuvanje na pari, staviti je na šerpu sa ključalom vodom i kuvati uz mešanje, desetak minuta.
3. Kada se šećer istopi, dodati maslac iseckan na kockice i mešati dok se i on ne istopi i smesa zgusne (oko 10 minuta). Skinuti sa vatre i u vruće dodati pečeni susam i mlevene orahe, dobro promešati i odmah filovati oblatne.
4. Obe oblatne podjednako premazati filom, a 3 cm na kraju oblatne ostaviti prazno, da fil prilikom motanja ne bi cureo.
Uvijati počevši od duže strane, da se dobije duži a tanji rolat. Pažljivo uviti u rolat i onda ga blago "valjati" po stolu, kao oklagiju, da dobije lep okrugao oblik i da se fil fino stopi sa oblatnom a zatim svaki rolat umotati u providnu foliju i ostaviti na hladnom da se stegne. Sutradan, tankim nožem iseći na parčiće i servirati.
Par napomena:
- Ovo je veća mera, za dva rolata, a naravno, može se i prepoloviti pa napraviti i od tri žumanceta, za jedan rolat.
- Kolač se može uviti u streč-foliju i zamrznuti, a kada se izvadi iz zamrzivača, već posle 15-ak minuta može da se seče na tanke parčiće i servira.
Rolat sa susamom
Sastojci:
Mera za dva rolata:
2 lista oblatne
6 žumanaca
250 gr šećera
250 gr maslaca
100 gr pečenog susama
200 gr mlevenih oraha
1 kesica burbon-vanilin šećera
Priprema:
1. Dva lista oblatne umotati u čiste, vlažne ali dobro isceđene krpe, da bi dovoljno omekšale kako bi se mogle saviti u rolat. Oblatna ne sme previše da omekša, dovoljno je ostaviti je u krpi do deset minuta.
2. Žumanaca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom u činiji pogodnoj za kuvanje na pari, staviti je na šerpu sa ključalom vodom i kuvati uz mešanje, desetak minuta.
3. Kada se šećer istopi, dodati maslac iseckan na kockice i mešati dok se i on ne istopi i smesa zgusne (oko 10 minuta). Skinuti sa vatre i u vruće dodati pečeni susam i mlevene orahe, dobro promešati i odmah filovati oblatne.
4. Obe oblatne podjednako premazati filom, a 3 cm na kraju oblatne ostaviti prazno, da fil prilikom motanja ne bi cureo.
Uvijati počevši od duže strane, da se dobije duži a tanji rolat. Pažljivo uviti u rolat i onda ga blago "valjati" po stolu, kao oklagiju, da dobije lep okrugao oblik i da se fil fino stopi sa oblatnom a zatim svaki rolat umotati u providnu foliju i ostaviti na hladnom da se stegne. Sutradan, tankim nožem iseći na parčiće i servirati.
Par napomena:
- Ovo je veća mera, za dva rolata, a naravno, može se i prepoloviti pa napraviti i od tri žumanceta, za jedan rolat.
- Kolač se može uviti u streč-foliju i zamrznuti, a kada se izvadi iz zamrzivača, već posle 15-ak minuta može da se seče na tanke parčiće i servira.
Ovo mi je nesto novo i izgleda vrlo fino, mmmm...:)))
ОдговориИзбришиHvala, Lana ❤ Zaista je posebnog ukusa, nekako starinskog...:))
ИзбришиBaš volim susam i ovo mi se jako sviđa, a nisma do sada videla!
ОдговориИзбришиKato, drago mi je da ti se dopada, hvala ti! ❤
ИзбришиDivan je, planiram ga za Sv.Nikolu, stoga me dvije stvari interesuju: Da li je oblanda ona najveca? Kakav je to peceni susam, sami ga pecete? :-)
ОдговориИзбришиNeka Vas ne cude pitanja, nemam poslasticarskog staza iza sebe. :-)
Hvala i veliki pozdrav za Vas. :-)
Ništa me ne čudi, ako pravite prvi put, morate pitati :))
ИзбришиDa, oblatna je ona najveća, ukupna težina tih 5 listova je 210 grama.
Susam sama pečem u tiganju. Nema potrebe da se podmazuje, ali je neophodno da sve vreme pazite i blago drmate tiganj jer susam vrlo lako zagori (znam iz iskustva ;)). Čim susam promeni boju tj. blago požuti, sklonite sa vatre. Inače, bude mu mnogo bolja aroma kada se malo ispeče.
Nadam se da će sve biti u redu :) Lep pozdrav!
Odlicno!
ОдговориИзбришиHvala Smiljo!
Избриши