субота, 16. децембар 2017.

Čoko oranž keks

Kako to obično biva, i ovi keksići su nastali kombinovanjem nekih meni omiljenih sastojaka: integralnog brašna, čokoladnih kapljica, oraha i narandžine korice koja im je dala divnu aromu. Inače retko kupujem keks za grickanje jer mnogo više uživam u ovakvim homemade varijantama, ali kada to radim, gotovo uvek se odlučujem za neke integralne, poput Welness, O'Cake ili Integrino keksa. Ovi keksići su sličnog ukusa ali, naravno, kvalitetniji jer sadrže maslac, veoma jednostavno se prave i često ih pravim sa svojom ćerkom, pa su gotovi za čas :)




Čoko oranž keks



Sastojci:

125 g maslaca

1 veće jaje
70 g žutog šećera
70 g oraha (5 punih kašika)
130 g integralnog spelt brašna
130 g belog brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
50 g čokoladnih kapljica (ili seckane mlečne čokolade)
1 kašičica rendane narandžine korice




Priprema: 

1. U činiju za mešenje staviti maslac iseckan na listiće, jaje i šećer, kratko mutiti mikserom pa dodati ostale sastojke: brašno pomešano sa praškom za pecivo, so, orahe, narandžinu koricu i na kraju čokoladne kapljice ili seckanu čokoladu.
2. Umesiti testo, dlanovima ga rastanjiti na veličinu plitkog tanjira (da bi se brže rashladilo) i ostaviti u frižider na sat vremena. Ako vam se žuri, možete ga ostaviti u zamrzivač na 15-ak minuta.
3. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje dok se vade keksići. Kada se testo rashladilo, razvaljati ga (po potrebi sto posuti brašnom) pa vaditi oblike po želji. Keksiće slagati na pleh obložen pek-papirom i peći dok ne dobiju blagu boju. To će zavisiti i od njihove debljine, ali veoma brzo se ispeku, kod mene je to za manje od 8 minuta na 180 stepeni (sa ventilatorom), posebno kada se tanko razvaljaju.




Mi volimo da svaki put pravimo drugačije oblike, pa su tako nekad keksići u prazničnom, zimskom stilu, u obliku pahulja, a nekad u obliku čovečuljaka ili listića ;))




Prhki su i posle nekoliko dana, divnog ukusa i mirisa.






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...