Volim kada isprobam neki novi kolač, oduševim se ukusom i zatražim recept, a onda se ispostavi da je u pitanju jeftin i veoma jednostavan desert. Ovaj aromatični kolač sam jela na moru i mnogo mi se dopao. Ne peče se, brzo se priprema a potrebne sastojke sigurno uvek imate u kući. Za ljubitelje orijentalnih, slatkih i pomalo vlažnih poslastica, prava stvar! :)
Grčki griz kolač
Sastojci:
50 g maslaca
50 ml ulja
200 g pšeničnog griza
400 ml vode
300 g šećera
1 kesica (10 g) vanilin šećera
10 g cimeta*
za čokoladnu glazuru* :
100 g čokolade
30 g maslaca
50 ml mleka
Priprema:
1. U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuva, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre.
2. U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugreju, staviti griz, stalno dobro mešati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.
3. Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promešati da se sjedini i kuvati sve zajedno na laganoj vatri još dve, tri minute da se lepo poveže. Izliti u manji pleh (20x25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.
* Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sečenja i serviranja lakše vaditi iz pleha :)
4. Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mleko pa otopiti u mikrotalasnoj ili na pari (ja stavim na manju šerpicu sa vodom pa sve na laganu vatru i mešam dok se lepo ne sjedini). Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.
* U originalni recept je išlo 20 gr cimeta, meni se to učinilo kao previše pa sam stavila 10 gr i to je sasvim dovoljno.
* Može se staviti klasična čokoladna glazura, tako što se otopi 100 gr čokolade i 3 kašike ulja, ali ja za kolače ovakvog tipa, koji se serviraju sa viljuškicom ;) više volim ovakvu, mekšu čokoladnu glazuru :)
* Ovaj kolač se u danima posta vrlo lako može prilagoditi posnom jelovniku, tako što se umesto maslaca upotrebe margarin i posna čokolada.
Recept je objavljen na Coolinarici, u septembru 2014.
Jeko, pitala sam na coolki ali možda pre vidiš ovde, da li bi kolač mogao da se napravi i samo sa uljem ili za posnu verziju mora pola margarin pola ulje?
ОдговориИзбришиAleksandra, izvini, nisam bila u kući, pa tek sad vidim poruku, a na Coolki nisam bila od juče :) Ja sam ga pravila i sa maslacem i sa margarinom, nisam samo sa uljem. Pretpostavljam, ali nisam sigurna, da margarin utiče i na to da kolač bude čvrst kada se ohladi, pa ne znam kako bi se ponašao da je samo sa uljem...Nisam ti baš mnogo pomogla, a ti ako isprobaš javi kako je ispalo :) Puno te pozdravljam!
ИзбришиJa sam ipak rešila da pokušam jer baš nikada ne kupujem margarin i odlično je ispalo! Stavila sam oko 90 g ulja i čak mi je bilo malo lakše da propržim griz nego uz dodatak putera (ne znam da li sam spomenula da sam kolač več pravila i da mi se jako svideo), manje je hvatalo za šerpu. Mislim da je zbog baš jake vatre na šporetu, jako brzo i skroz lepo se stegao. Ako bude svetla i ako ostane neki komad, biće sličica sutra! Hvala ti!
ИзбришиMnogo mi je drago i to je značajna informacija za one koji poste! Znači da ipak može da se stegne i samo sa uljem, odlično! Hvala tebi, Aleksandra :)
ИзбришиJeko, mnogo volim da se prošetam kroz tvoju kuhinju. Nekada dobijem inspirciju za nešto, nekada samo mirišem ... Ono što me je danas žacnulo da ti koji red i napišem je ono plavo-žuto lonče iz sedamdesetih što se vidi u pozadini! Lansirala si me u detinjstvo ekspresno. Hvala ti!
ОдговориИзбришиE pa mnogo mi je drago zbog toga! Ta šolja ima više od 40 godina, sigurno, znam da je starija od mene ;)) Mislim da je bila još jedna, žuto-crvena, ali nju, nažalost, nismo sačuvali. Hvala na lepim rečima i veliki pozdrav! :)
Избриши