уторак, 12. децембар 2017.

Marcipan rolat

Kad sam već otvorila temu sa sitnim kolačima, evo još jednog finog rolatića od svega par sastojaka, jednostavne i brze pripreme. Ovakvi recepti uvek dobro dođu za neke svečanije prilike, jer njihova priprema ne iziskuje mnogo vremena, a kolač je efektan i veoma ukusan. 




Marcipan rolat 


Sastojci:

200 g marcipana 
100 ml slatke pavlake 
100 g čokolade 
1 kašika meda 
1 puna kašika nutelle 
1 list manje oblatne


Priprema: 

1. Prvo pripremiti ganache krem: U šerpicu sipati slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice. Staviti na vatru da se greje i mešati do tačke ključanja, tj. dok se čokolada potpuno ne istopi. Smesa će biti tečna. Ostaviti je da se dobro ohladi (par sati u frižideru ili na hladnom) a zatim staviti kašiku meda i izmiksirati. Dodati kašiku nutelle i dobro izmešati. 

2. Oblatnu staviti između dve važne krpe da omekša. Voditi računa da se ne navlaži previše jer bi u tom slučaju bila žilava. Otprilike, 10 minuta je dovoljno tj. kada krajevi mogu da se saviju. 

3. Marcipan razviti pomoću oklagije na pek-papiru. To je najlaše uraditi ako se preko njega stavi razrezana kesa za zamrzavanje i pređe se oklagijom preko kese. 

4. Omekšalu oblatnu premazati čokoladnim kremom. Zatim, pomoću pek papira, preneti marcipan na krem, odlepiti papir i pažljivo uviti rolat.  Malo ga, blagim pokretima, valjati po stolu da ima lep, okrugao izgled, pažljivo da ne bi pukao.  Rolat staviti na poslužavnik i ostaviti da se dobro ohladi, pa iseći tankim nožem i servirati.



 Rolat se može i zamrznuti, ceo ili isečen.





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...