Kad sam već otvorila temu sa sitnim kolačima, evo još jednog finog rolatića od svega par sastojaka, jednostavne i brze pripreme. Ovakvi recepti uvek dobro dođu za neke svečanije prilike, jer njihova priprema ne iziskuje mnogo vremena, a kolač je efektan i veoma ukusan.
Sastojci:
200 g marcipana
100 ml slatke pavlake
100 g čokolade
1 kašika meda
1 puna kašika nutelle
1 list manje oblatne
Priprema:
1. Prvo pripremiti ganache krem: U šerpicu sipati slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice. Staviti na vatru da se greje i mešati do tačke ključanja, tj. dok se čokolada potpuno ne istopi. Smesa će biti tečna. Ostaviti je da se dobro ohladi (par sati u frižideru ili na hladnom) a zatim staviti kašiku meda i izmiksirati. Dodati kašiku nutelle i dobro izmešati.
2. Oblatnu staviti između dve važne krpe da omekša. Voditi računa da se ne navlaži previše jer bi u tom slučaju bila žilava. Otprilike, 10 minuta je dovoljno tj. kada krajevi mogu da se saviju.
3. Marcipan razviti pomoću oklagije na pek-papiru. To je najlaše uraditi ako se preko njega stavi razrezana kesa za zamrzavanje i pređe se oklagijom preko kese.
4. Omekšalu oblatnu premazati čokoladnim kremom. Zatim, pomoću pek papira, preneti marcipan na krem, odlepiti papir i pažljivo uviti rolat. Malo ga, blagim pokretima, valjati po stolu da ima lep, okrugao izgled, pažljivo da ne bi pukao. Rolat staviti na poslužavnik i ostaviti da se dobro ohladi, pa iseći tankim nožem i servirati.
Rolat se može i zamrznuti, ceo ili isečen.
Marcipan rolat
Sastojci:
200 g marcipana
100 ml slatke pavlake
100 g čokolade
1 kašika meda
1 puna kašika nutelle
1 list manje oblatne
Priprema:
1. Prvo pripremiti ganache krem: U šerpicu sipati slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice. Staviti na vatru da se greje i mešati do tačke ključanja, tj. dok se čokolada potpuno ne istopi. Smesa će biti tečna. Ostaviti je da se dobro ohladi (par sati u frižideru ili na hladnom) a zatim staviti kašiku meda i izmiksirati. Dodati kašiku nutelle i dobro izmešati.
2. Oblatnu staviti između dve važne krpe da omekša. Voditi računa da se ne navlaži previše jer bi u tom slučaju bila žilava. Otprilike, 10 minuta je dovoljno tj. kada krajevi mogu da se saviju.
3. Marcipan razviti pomoću oklagije na pek-papiru. To je najlaše uraditi ako se preko njega stavi razrezana kesa za zamrzavanje i pređe se oklagijom preko kese.
4. Omekšalu oblatnu premazati čokoladnim kremom. Zatim, pomoću pek papira, preneti marcipan na krem, odlepiti papir i pažljivo uviti rolat. Malo ga, blagim pokretima, valjati po stolu da ima lep, okrugao izgled, pažljivo da ne bi pukao. Rolat staviti na poslužavnik i ostaviti da se dobro ohladi, pa iseći tankim nožem i servirati.
Rolat se može i zamrznuti, ceo ili isečen.
Нема коментара:
Постави коментар