уторак, 3. септембар 2024.

Slani žuti rolat


 Ovo je recept za najjednostavniji slani rolat, onaj obični, bez dodataka u kori koji bi je "obojili", u vidu spanaća ili ajvara. Običan biskvit koji je nafilovan sirom i šunkom, koji se priprema brzo i jednostavno i uvek dobro dođe na slavskoj ili bilo kojoj drugoj svečanoj trpezi. Dodatak jogurta ovu koru čini izuzetno mekom i sočnom. Inače, mere su izražene u "šoljama" što ubrzava postupak i ovaj recept čini još praktičnijim.



Slani žuti rolat


Sastojci:

Kora:

4 manja jajeta 
1 šolja (200  ml) brašna
1 šolja (200 ml) jogurta 
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli

Nadev:

200 g krem sira
200 g feta sira
1 puna kašika kisele pavlake
1 puna kašika majoneza
pola kašičice soli
200 g stišnjene šunke

Priprema:

1. U dve veće činije razdvojiti belanca i žumanca. Belancima dodati so i umutiti ih u čvrst sneg. U drugoj činiji umutiti žumanca, jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim toj smesi postepeno dodati sneg od belanaca i dobro promešati.

2. Veći pleh (20x30 cm) obložiti pek papirom. Papir podmazati, pa na njega sipati umućenu smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, dok se ivice kore ne odvoje od papira. Pečenu koru izvaditi iz rerne i odmah je, dok je vruća, zajedno sa papirom uviti u rolat. Ostaviti je tako dok se ne ohladi.

3. Pripremiti nadev: pomešati obe vrste sira, pavlaku, majonez i so. Šunku narendati na krupnu stranu trenice.

4. Ohlađenu koru odmotati i ostaviti na papiru. Premazati je nadevom od sira, posuti narendanom šunkom i pažljivo uviti u rolat a onda ga uviti u providnu foliju. Rolat nekoliko puta blago valjati po stolu kako bi dobio lep okrugao oblik a nadev bolje prionuo uz koru. Zatim ga ostaviti u frižider da se dobro rashladi i stegne.
Ohlađen rolat iseći na parčiće i servirati.







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...