петак, 9. август 2024.

Posna pita sa patlidžanom


Posna pita sa patlidžanom se pravi sada, kada je patlidžan najlepši i najjeftiniji, čak i ako ne postite. Ukus, fantazija! Podseća na pitu sa mesom, a opet, laganija je. Ukoliko volite plavi patlidžan i stalno tražite načine kako da ga što češće uvrstite u svoju ishranu, što pre isprobajte i ovaj recept, sigurno će vam se svideti! 



Posna pita sa patlidžanom

Sastojci:

500 g kora za pite

500 g plavog patlidžana (2 srednje veličine)
1 glavica crnog luka
5 punih kašika pinđura (ili ajvara)
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
100 ml vode
150 ml kisele vode
100 ml maslinovog ulja

Priprema:

1. Crni luk očistiti i iseckati na sitne kockice. U dublji tiganj sipati maslinovo ulje i kada se ugreje, vatru smanjiti pa staviti luk na ulje i uz povremeno mešanje dinstati oko 5 minuta.

2. Za to vreme, patlidžan oprati i narendati. Kada luk požuti, u tiganj staviti narendani patlidžan i naliti vodom. Posoliti i pobiberiti pa dinstati 10 minuta dok patlidžan ne omekša a tečnost ispari. Zatim skloniti sa vatre i u tiganj dodati 5 punih kašika pinđura (ili ajvara) i dobro promešati.



3. Za prskanje kora, pomešati kiselu vodu sa maslinovim uljem. Kore razdvojiti. Slažu se po dve kore. Prvu koru raširiti i poprskati mešavinom ulja i kisele vode. Preko nje staviti drugu koru. Pri dnu kore staviti 4 kašike dinstanog patlidžana i lepo kašikom rasporediti smesu. Zatim koru uviti u rolnicu i staviti je u podmazan pleh.
Na isti način uraditi sa ostatkom kora i nadeva dok se sve ne iskoristi.



4. Složenu pitu dobro nakvasiti tečnošću kojom su se prskale kore pa je posuti krupnom solju. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 35 minuta, odnosno dok ne dobije lepu rumenu boju. 








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...